PROGLAS

Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018
“Da nam živi, živi rod!”

Mi, što već 16 godina svakog lipnja ponosno koračamo Zagrebom, i ove godine glasno pozivamo zajednicu, sve prijateljice i prijatelje, podržavatelje i podržavateljice da nam se priključe u hrabroj, veseloj i bučnoj 17. Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji, najvećem prosvjedu za ljudska prava u Hrvatskoj i da zajedno jasno poručimo: Van iz naših gaća!

Ovogodišnja Povorka ponosa ponovno se održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti. Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismijavaju i trivijaliziraju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća!

Živimo stvarnost u kojoj zlostavljana supruga župana u svom vapaju za pomoć piše pisma premijeru, a onda odustaje od prijave jer biva marginalizirana, obezvrijeđena i obeshrabrena.

Živimo stvarnost u kojoj ministrica na optužbe o obiteljskom nasilju odmahuje rukom i odgovara “Tako vam je to u braku!”.

Živimo stvarnost u kojoj se maškare i karnevali za djecu pretvaraju u paljenje slikovnica s dvije mame i dva tate.

Živimo stvarnost u kojoj šačica klerikalaca u nekom tijelu ministarstva određuje tko čini naše obitelji.

Živimo stvarnost u kojoj se u udarnim terminima na nacionalnoj televiziji negira holokaust, a gej osobe poistovjećuju s pedofilima.

Živimo stvarnost u kojoj se interpretativnom izjavom, pod izlikom zaštite žena, transrodnim osobama uskraćuje pravo na zaštitu od nasilja.

Živimo stvarnost u kojoj se prebrojavaju potpisi za referendum kojim se žele uskratiti prava manjina, uz svesrdnu podršku predsjednice Republike.

Živimo stvarnost u kojoj smo prisiljene i prisiljeni od najbližih prikrivati svoj život i svoju ljubav, do ulice, trgova, medija, radnog mjesta, škole, fakulteta, institucija, kafića, gdje se pretpostavlja i nameće svačija, pa i naša heteroseksualnost i cisrodnost, gdje se moramo skrivati, suzdržavati i prešućivati svoje osjećaje, identitete, stavove i istinu o nama samima.

Živimo stvarnost u kojoj se svatko smatra kvalificiranim određivati tko je muško, a tko žensko ili nešto treće. Van iz naših gaća!

Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne,trans*, interspolne i kvir osobe, znamo i da živimo stvarnost u kojoj smo sve i svi mi mnogo više od spola koji nam je pripisan pri rođenju. Znamo da svatko od nas ima svoj rod i rodni identitet te pravo na izražavanje sebe. Znamo i da je svatko i svaka od nas jedini autoritet za vlastiti rodni identitet i zato zahtijevamo da se proces zakonskog priznanja roda temelji isključivo na identifikaciji same osobe. Nitko nam nema pravo viriti u gaće i određivati tko smo, koga ćemo voljeti, tko čini našu obitelj ili koji ćemo toalet koristiti!

Zahtijevamo:

  • da se svim osobama omogući slobodno donošenje odluke o rađanju
  • da se prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena
  • da se kroz novi Obiteljski zakon prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod
  • da se prekine sa svim oblicima reparativnih i konverzijskih terapija ili postupaka za promjenu spolne orijentacije ili rodnog identiteta
  • da se svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda

I zato ove subote, 9. lipnja od 15 sati, zauzimamo centar grada – za svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće! Zauzimamo centar grada jer tražimo i zahtijevamo VIDLJIVOST 365 dana u godini, sada i odmah. Da nam živi, živi rod!

Podignimo u vis čela

Mi određujemo svoj rod

Naša bit će zemlja cijela

Da nam živi, živi rod!

Vidimo se 9. lipnja 2018., u 15 sati

Rooseveltov trg (kod Mimare)

#zgpride2018

PROGLAS

Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2017

“Slobodan život počinje ponosom!”

Mi smo trans, mi smo queer, mi smo interspolne, mi smo biseksualne, mi smo lezbijke i mi smo gejevi, mi smo cijelo bogatstvo identiteta. Tu smo i ne idemo nikuda.

Tu smo da prkosimo ideji da postoje muška i ženska tijela, i muške i ženske uloge. Mi kažemo: postoje ljudska tijela, a svoju ćemo ulogu u ovom društvu definirati same. Tu smo da poručimo da su naša iskustva i identiteti stvarni i vrijedni.

Tu smo i da prkosimo ideji da seksualnost mora biti u službi reprodukcije. Naša tijela nisu tu da opslužuju! Izborit ćemo da seksualnost bude prostor slobode i užitka.

NEĆETE NAS DISCIPLINIRATI. NEĆETE NAS STAVLJATI NA MJESTO. Ne pristajemo na represivni režim koji se pokušava nametnuti.

Zahtijevamo tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta.

Jer slobodan život počinje kad nam je osigurana egzistencija, kad smo slobodne od nasilja, kad same odlučujemo o svom tijelu i slobodno se rodno izražavamo, kad živimo u zajedništvu s drugim ljudima, kad smo solidarne, kad smo hrabre.

Kako bismo slobodno živjele svoj život, potrebni su nam primjereni i stabilni materijalni uvjeti. Potrebno je da imamo riješeno stambeno pitanje, da imamo pristup obrazovanju, zdravstvu, te sigurnom i dostojanstvenom zaposlenju. Kao LGBTIQ osobe izložene smo većem riziku od beskućništva, većem riziku nezaposlenosti i većem riziku siromaštva u starijoj dobi.  Mi želimo promjenu.

Zahtijevamo da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi.

Zahtijevamo da nam život ne ovisi o našem položaju na tržištu rada ili na podršci obitelji.

Mlade LGBTIQ osobe odrastaju u neprijateljskom i nasilnom okruženju. Nemaju podršku u svojim školama i ovise o obiteljima koje ih često ne prihvaćaju, a sigurnih prostora za njih nema.

Zato zahtijevamo da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – život slobodan od zlostavljanja u obitelji i u školi.

Slobodan život znači i slobodu od nasilja. Ne pristajemo da se nasilje kojemu smo svakodnevno izložene relativizira od strane vlasti i institucija, ne pristajemo na paljenja naših zastava, na gušenje suzavcima, na zlostavljanje u školama i na našim radnim mjestima.

Zahtijevamo da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju; da nas se prestane proganjati po ulicama naših gradova, prijetiti nam i ponižavati nas.

Odlučno poručujemo da nećemo okrenuti i drugi obraz.

Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome. Prema umirovljenicama i umirovljenicima, prema Romima i Romkinjama, svim nezaposlenima i zaposlenima na određeno, prema seksualnim radnicama i radnicima kojima to nije bio slobodan izbor, osobama s invaliditetom, kućanicama, migrantkinjama, osobama koje žele siguran i besplatan pristup pobačaju.

Tu smo da kažemo da je nas koje se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije. Ta šačica moćnica i konzervativaca nam ne može ništa. NEĆETE RAZDVOJITI naše zajednice, naša prijateljstva, naše obitelji, naše drugarstvo.

SLOBODAN ŽIVOT POČINJE PONOSOM

ŽIVIO PRAJD!

Slobodan život počinje ponosom!
10. lipnja 2017. u 15 sat
Rooseveltov trg

Mimara

PROGLAS

Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2016. za obranu izborenih sloboda svih nas

“Još Hrvatska ni’ propala!“

Pozivamo SVE da se okupimo na 15. Prajdu i učinimo ga najvećim do sada. Vrijeme je da obranimo stečena prava i osobne, građanske slobode svih ljudi u Hrvatskoj. Vrijeme je da zajedničkom borbom svakim danom doprinesemo stvaranju otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, društvu različitosti, ljubavi i prihvaćanja.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride ove godine održat će se u jeku napada na izborene slobode svih nas građanki i građana Republike Hrvatske. Postoji stvarna prijetnja da se brojna postignuća koja smo izborili/e kroz proteklih 15 godina javnog i otvorenog zalaganja za LGBTIQ ljudska prava, obezvrijede ili ponište.

Svaka osoba koja je barem jednom bila na Prajdu pozna onaj neopisivi osjećaj slobode, sreće, hrabrosti i ponosa koji osjećamo dok koračamo u Povorci ponosa. Neka cijelo naše društvo postane uistinu slobodno i sretno! Neka cijelo naše društvo bude kao Prajd!

Mi želimo i tražimo slobodu za sve žene – da nastavimo same donositi odluke o svojem tijelu – bez zabrana, bez straha i srama!

Mi želimo i tražimo slobodu za sve medije, posebno javne i neprofitne – da radimo, pišemo, stvaramo bez straha od cenzorskih škara s Markovog trga ili Kaptola, slobodno od svakog pritiska, cenzure i autocenzure.

Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu govora – da svatko o javnim osobama i institucijama može odgovorno i kritički govoriti – bez straha od nasilja i institucionalnih pritisaka za izgovorenu riječ!

Mi želimo i tražimo slobodu za sve trans i rodno varijantne osobe – da se slobodno možemo kretati kuglom zemaljskom kao i sva druga bića, da samostalno biramo vlastiti spolni i rodni identitet i da samostalno donosimo sve odluke o vlastitom tijelu!

Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, životne partnere i životne partnerice, vjenčane ili nevjenčane – da živimo slobodno, sigurno i sretno – kao da je Prajd svaki dan!

Mi želimo i tražimo slobodu za sva hrvatska javna sveučilišta – da budu i ostanu slobodna i autonomna – i bez boga i bez gospodara!

Mi želimo i tražimo punu slobodu udruživanja i samoorganiziranja građanki i građana Republike Hrvatske – želimo slobodno, civilno i sekularno društvo – a ne militarističko i klerikalno!

Mi želimo i tražimo slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata– želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti – ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama!

Mi želimo i tražimo da svi radnici i radnice ove zemlje imaju više slobodnog vremena za svoje kreativne potencijale, za kulturu, obrazovanje i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu!

Prije 15 godina, dok su nas pokušavali ušutkati suzavcem, poslana je jedna jednostavna poruka: nikada više povratak u tišinu! Od danas moramo živjeti tu poruku svakoga dana. Ni milimetra svoje slobode ne damo! Gradimo zajedno društvo u kakvom želimo živjeti! Još nije kasno.

Još Hrvatska nije propala –  dok je različitosti, dok je tjelesne autonomije, dok je sekularnosti, dok je antifašizma, dok je slobode!

Prajd je za sve nas –  dok nam živo srce bije!

Još Hrvatska ni’ propala!
11. lipnja 2016. u 15 sati
Rooseveltov trg

#Mimara

PROGLAS

Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2015

“Za antifašizam – bez kompromisa!”

Što je postala Hrvatska danas?

Dugovi, krediti i deložacije.

Napadi na reproduktivna prava i šovinizam.

Razbijanje ćiriličnih ploča, vojni rokovi i kvazi-patriotizam.

Šator.

Ovo nije stvarnost kakvu želimo, nego kakvu zajednički moramo mijenjati!

Mi smo lezbe, mi smo pederi, mi smo bi, mi smo trans, mi smo queer, mi smo sto drugih stvari uz to i mi nismo zadovoljni ovim stanjem u državi! Ovdje smo zajedno jer ovo nije samo Povorka ponosa – ovo je najveći politički prosvjed u Hrvatskoj. Došli smo ovdje odlučno i glasno poručiti da nikada nismo bili jači i da nas ne mogu uplašiti, ušutkati niti razjediniti. Od svojih ideala ne odustajemo!

Dok postoje oni koji neumorno zazivaju ratove, postojat ćemo i mi da se borimo za društvo mira, suživota i solidarnosti

Dok vladaju pohlepa za moći i profitom, stajat ćemo snažno u obrani svojih javnih dobara, okoliša i blagostanja.

Dok mole ispred bolnica i pokušavaju nam oduzeti naše slobode, bit ćemo tu da očuvamo pravo na izbor i autonomiju.

Dok truju javnost govorom mržnje protiv svega sto je drugačije, naši glasovi orit će se u obranu otvorenog društva i demokracije.

Ne smijemo se prepustiti osjećaju apatije i cinizma. Pasivnost i skretanje pogleda luksuz su koji si više ne možemo priuštiti jer sve nas tlače iste strukture moći. Moramo ih zaustaviti u daljnjem političkom, ekonomskom i moralnom razaranju našega društva. Naša ljudska prava moraju biti neotuđiva. Na njima više nitko neće raditi kompromise radi vlasititih, sebičnih interesa!

Danas skidamo ružičaste naočale i krećemo u borbu, izlazimo van i marširamo ulicama. Danas se ne autamo samo kao LGBTIQ – danas se autamo kao građanke i građani koji neće mirno stajati i šutke gledati kako se kotač povijesti okreće unazad. Autamo se kao feministkinje, autamo se kao antifašisti, autamo se kao protivnici klerikalne desnice, autamo se kao borkinje za radnička prava.

Osnaživanjem široke fronte unutar koje djelujemo, želimo buditi nadu u to da su promjene ipak moguće. Ali ako želimo pravu borbu, a ne onu s vjetrenjačama, morat ćemo se više povezati. Morat ćemo biti glasnije, hrabrije i vidljivije! Odgovor radikalizaciji i mržnji mora biti zajednički glas široke i ujedinjene progresivne fronte!

Odavno smo sišli s margina i na njih se ne vraćamo. Pokažimo im koliko nas ima, jer mi smo snaga ovog društva!

Pokrenimo se i djelujmo!

Za solidarnost i demokraciju, za sestrinstvo i jednistvo, za lezbijstvo i kvirstvo!

Za antifašizam – bez kompromisa!

PROGLAS

Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2014

“Na pravoj strani povijesti”

Živimo u trenutku u kojem radikalna i klerikalna desnica želi unazaditi hrvatsko društvo i oduzeti svima nama teško stečena prava i slobode. Mi se s tim ne smijemo pomiriti, mi to ne smijemo samo promatrati, mi ne smijemo šutjeti – mi smo na pravoj strani povijesti.

Povijest svih dosadašnjih društava, povijest je borbi među onima koji nečije dostojanstvo zatiru i onih koji se bore za dostojanstvo potlačenih. Zato što se potlačenima prava i dostojanstvo ne darivaju, mi se za njih borimo.  Naša je snaga solidarnost, naša je inspiracija povijest, naša hrabrost je budućnost.

Vještice, sufražetkinje, tekstilne radnice, antiratne aktivistkinje, drugarice i borkinje, jednom riječju – feministkinje –  ostavile su nam u nasljeđe Osmi mart. Izborile su se za svoje dostojanstvo, za svoje pravo glasa, za pravo na rad, za izbor o rađanju i slobodu vlastitih tijela. Kako i ranije tako i danas, nastavlja se ženska borba za dostojanstvo radnica, za mir i sestrinjsku solidarnost, a protiv eksploatacije, šovinizma, rata, kolonijalizma i svih oblika nejednakosti. Solidarnost je ta koja nadilazi seksualnu orijentaciju, rasu, spol, rod i dob. Danas, nakon više od stotinu godina ženske borbe, prava i slobode koje nam je ta borba ostvarila opet se dovode u pitanje. Mi – lezbe, pederi, biseksualne, trans*, interseksualne i kvir osobe znamo da je ta borba bila na pravoj strani povijesti i zato danas zajedno stojimo u obrani naših prava.

Radnice, radnici, proleterke i proleteri, sindikalisti i sindikalistkinje i svi drugi borci i borkinje za dostojanstvo i prava radništva ostaviše nam u nasljeđe Prvi maj. To je borba za radničko dostojanstvo, minimalnu plaću, mirovine i penzije, radničko organiziranje, pravo na štrajk, osmosatno radno vrijeme i  godišnji  odmor. Danas, nakon više od stotinu godina borbe za radnička prava živimo socijalnu bijedu i nezaposlenost. I mi na Povorci ponosa također tražimo život dostojan čovjeka – od svakog prema sposobnostima, svakome prema potrebama. Zahtijevamo dostojanstven život za svakog radnika i svaku radnicu, zahtijevamo javno financirano obrazovanje za svakog studenta i studenticu, zahtijevamo osmosatno radno vrijeme, rodnu ravnopravnost pri zapošljavanju, svijet bez korupcije, bez nepotizma, bez dominacije i eksploatacije.

Studentice i studenti, buduće znanstvenice i znanstvenici, kako prije 45 godina, tako i danas pomiču granice, šire prostore borbe i propitkuju sve norme. Danas kada se znanstvene istine i dostignuća predstavljaju kao laž, mit ili propaganda, a Hrvatsku hodočaste šarlatanke i lobisti klerikalne agende iznova zajedno moramo braniti pravo na slobodu od dogme. Mi zajedno stojimo na pravoj strani povijesti i kažemo: nikada više na trgovima neće gorjeti knjige, vještice i znanstvenici.

Mi lezbijke, gejevi, biseksualne,trans*, interseksualne i kvir osobe, u Povorci ponosa ne marširamo samo za svoja prava, mi to uvijek činimo za prava svih potlačenih.

Biti na pravoj strani povijesti znači preuzimati odgovornost ne samo za sebe, već prihvaćati odgovornost za živote budućih generacija, za budućnost naše djece. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na strani svih onih potlačenih, obespravljenih, nevidljivih i nadglasanih. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na margini danas, u otporu sutra, a u slobodi vječno.

Pokažimo da nećemo samo šutke stajati postrance, budimo solidarni i solidarne jer nas zajedno ništa ne može zaustaviti.

Budi na pravoj strani povijesti i marširaj  na XIII. Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji.

– Trg žrtava fašizma, 14. lipnja 2014., u 14sati –

Organizacijski odbor Povorke ponosa Zagreb Pride 2014.:

Zvonka Barbir, Ana Brakus, Marin Berović, Marina Bubalo, Petra Ceraj, Petra Gluščić Puljek, Lorena Herceg, Monika Herceg, Jordi D. Ilić, Lejla Jerković, Marijo Marjanović, Daniel Martinović, Luka Nimac, Ivan Odak, Matea Popov, Simona Skuzin, Kristina Štrok, Petra Tomašić, Svjetlana Vukić, Nikola Zdunić, Paula Zore

PROGLAS

Povorke ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2013

“Ovo je zemlja za sve nas!”

Mi što koračamo u Povorci ponosa pozivamo na zajedničku borbu  za jednakopravnost  i zahtijevamo puna građanska i ljudska prava, ne samo za lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i kvir osobe, nego i za naše strejt prijateljice i prijatelje.

U društvu kakvo stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava. Svaki napad, svaka uvreda, svaka diskriminacija, svaki potpis, svaki glas poziv je na solidarnost. Riječi naših protivnika osnažuju nas, ali šutnja naših prijatelja boli.

Obespravljeni, marginalizirani i zaboravljeni, tko vas je učio šutnji? Sada je vrijeme da kažemo: nećemo slušati one koji nam popuju da naše obitelji ne postoje, da postoji samo heteroseksualni svemir, da smo građani i građanke drugoga reda, da smo gosti u vlastitoj zemlji ili da smo „nešto drugo“.

Mi smo ti koji krojimo vlastite živote, mi smo ti koji imamo pravo zaštititi svoje obitelji i svoju djecu  – djecu koja su na svijet došla odlukom nas roditelja; bilo dogovorom, planiranjem, posvajanjem, nekim prethodnim heteroseksualnim iskustvom, donacijom sperme ili umjetnom oplodnjom. Ta se djeca od svojih vršnjaka razlikuju samo u jednoj stvari: prihvaća li ih društvo i štiti li ih država.

U ovoj borbi za pravdu bili su i bit će povrijeđeni/e mnogi/e od nas. Roditelji su potpisivali protiv vlastite djece, bake i djedovi protiv svoje unučadi, susjed protiv susjeda, prijatelj protiv prijatelja, obitelj protiv obitelji, građani protiv sugrađana, čovjek protiv čovjeka. Naše obitelji, partnerstva, veze i ljubavi  pokušava se zgaziti i poniziti, ali ljubav jest i ostaje jača od mržnje.

Ovo što sada proživljavamo i što ćemo preživjeti događa se samo jednom u životu. I u tome nismo sami. I zato poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti.

Poniženi, izdani i obeshrabreni, zar nije dosta šutnje i podnošenja najstrašnijih uvreda i mržnje koja uništava naše živote? Iako nemamo dvorce, milijune državnog proračuna ili međunarodne ugovore, imamo snagu zajedništva, snagu svoje ljubavi, snagu svojeg ponosa, snagu svoje spremnosti da ustrajemo i ne odustajemo. Svoje dostojanstvo ne damo i zato se ne bojimo!

Mi smo otpor svakoj zadrtosti, homofobiji, transfobiji, национализму, šovinizmu i seksizmu, a naš cilj je sloboda i jednakost za sve.

Pozivamo te na sudjelovanje u ovoj političkoj i društvenoj borbi: da pokažeš tko si i opet ponosno iskoračiš kontra predrasuda, da staneš u obranu ljudskih prava, da živiš slobodno, da budeš hrabra,  da se ne bojiš, da ne odustaneš,  da budeš svoj ili svoja,  da se zauzmeš za sebe i svoju obitelj i tako osnažiš druge, da glasno kažeš: OVO JE ZEMLJA ZA SVE NAS!

„Pozivamo te na sudjelovanje u ovoj političkoj i društvenoj borbi: da pokažeš tko si i opet ponosno iskoračiš kontra predrasuda, da staneš u obranu ljudskih prava, da živiš slobodno, da budeš hrabra, da se ne bojiš, da ne odustaneš, da budeš svoj ili svoja, da se zauzmeš za sebe i svoju obitelj i tako osnažiš druge, da glasno kažeš: OVO JE ZEMLJA ZA SVE NAS!“ (iz Proglasa XII. Povorke ponosa Zagreb Pride 2013 – “Ovo je zemlja za sve nas”)

“We invite you to participate in this political struggle: to show who you are and to again proudly step forward against prejudice, to defend human rights, to live free, to be brave, to not be afraid, to not give up, and to say loudly and proudly: THIS COUNTRY IS FOR ALL OF US!” (from the Manifesto of The 12th Zagreb Pride March of LGBTIQ people and families “This country is for all of us!”)

PROGLAS

Povorke ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2012

“Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san”

Mi smo lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i kvir majke, očevi, djeca, rođaci, tetke, strine, ujaci, stričevi, samkinje i samci, udovice i udovci. Sretni/e i tužni/e, voljeni/e i nevoljeni/e, siromašni/e i privilegirani/e, rađamo se, školujemo, živimo i radimo, plaćamo poreze i doprinose bez ikakvih olakšica, biramo na izborima ili ih se pak gnušamo, veselimo se i plačemo, rastajemo se i sastajemo, volimo i ne volimo, živimo i postojimo otkad je svijeta i čovjeka.

Nazivaju nas istospolnim zajednicama, istospolcima, registriranim životnim partnerstvima, homoseksualcima i lezbačama, kurvama i pederima, promiskuitetnim nakazama, otpadnicima i ološem ili pak samo lažnim problemom ovoga društva. Marginaliziraju nas i isključuju iz društva.

No, mi smo zajednica koja ne isključuje nikoga. Mi, koji/e koračamo u Povorci ponosa Zagreb Pridea zajednica smo koja traži puna građanska prava za sve: lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transeksualne osobe i heteroseksualne, strejt prijateljice i prijatelje. Mi smo ti koji svojim životima, svojim identitetima i iskustvima, svojim potrebama za jednakopravnošću ne mašemo mačem superiornosti, ne dociramo s visoka i ne tumačimo drugima kako da uređuju vlastite živote. Jedanaesti put u Zagrebu zauzimamo ulice svoga grada da bismo ponovno potvrdili svoju svetu misiju: mi smo na strani pravde , ne egoizma!

Ne trebamo učitelje, sveučilišne profesorice, estradne zvijezde, populističke političare i licemjerne ministrice, premijere i predsjednike, popove i vračeve, fundamentaliste i fanatike, talibanske komentatore i pučke tribune, psihijatrice i doktore da nas uče što to obitelj jest! Jer mi znamo što je obitelj! Mi jesmo obitelj. Mi nismo nastali/e slučajno: i sami/e potječemo iz obitelji, nismo začeti po duhu svetom, nisu nas donijele rode.

Oni/e sretniji/e među nama odrasli su u obiteljima punima ljubavi, poštovanja, razumijevanja i podrške. Druge od nas, rođene u svetoj obitelji, blagoslovljenoj od svećenika i priznatoj od države i društva, tukli su, mrzili, silovali, istjeravali iz domova i diskriminirali. Obitelji nisu one koje tjeraju gej dječaka psihijatru, psihologu ili svećeniku-egzorcistu; obitelji nisu te koje transeksualne djevojke prisiljavaju uzimati testosterone; nisu obitelji te koje inzistiraju da se lezbijke udaju za muškarca, nije obitelj ona koja transeksualnim dječacima negira pravo na odlučivanje o njihovim tijelima; nisu obitelji te koje su zadojene slijepom mržnjom i odbacivanjem vlastite djece! Da bi se nešto nazvalo obitelji nije dovoljno imati samo dvije osobe različitog spola i njihovo biološko potomstvo. Obitelj je ona u kojoj se ženu ne mlati, u kojoj sin nije zlostavljan, čija djeca nisu ponižavana i zanemarivana.

Ljubav je ta koja okuplja i osmišljava obitelj. Obitelj je ona u kojoj se voli, poštuje i prihvaća! Mi smo ta obitelj! Istospolne, raznospolne, homoseksualne i heteroseksualne… sve su te zajednice obitelji! Nismo drukčiji ni mi LGBTIQ roditelji/ce, niti su drukčija naša djeca! Djeca koja postoje i koja žive u Hrvatskoj. Neka najesen kreću u školu, druga je uskoro završavaju, a treća će se tek roditi. Djeca koja su nastala našom odlukom, odlukom nas roditelja. To su djeca koja su voljena nevezano uz način na koji su došla na svijet: planiranjem, mogućnostima koje nudi suvremena medicina, usvajanjem ili su rođena u nekim drugim, prijašnjim obiteljima koje smo pokušali/e graditi.

Mi koji/e smo dio velike LGBTIQ obitelji odbijamo biti nevidljivi/e, odbijamo biti neravnopravni/e, odbijamo slušati poruke da naše obitelji ne postoje.

Nikada se nećemo zadovoljiti milostinjom, mrvicama i licemjernim kompromisima vladajućih i bigota. Ne zadovoljavaju nas njihove poruke da će nam velikodušno priznati samo neka prava. Mi želimo i tražimo sva prava, zahtijevamo jednakopravnost!

Mi koji/e koračamo u Povorci ponosa sad kažemo – dosta! Dosta vulgarnim uvredama poput onih koje gledamo na televiziji, čitamo u novinama i slušamo na radiju. Kažemo dosta sofisticiranim uvredama političara/ki.

Naša vizija je prihvaćanje, naša želja je jednakopravnost, naša potreba je solidarnost. Ovo su vrijednosti na kojima bi trebale počivati sve obitelji – životne zajednice i partnerstva izgrađena na ljubavi, a ne na mržnji. Mi ćemo izboriti svoje pravo da uređujemo svoje živote kako želimo. Kao punopravni i ravnopravni subjekti društva u kojem osobna sloboda jednog pojedinca/ke prestaje tamo gdje počinje sloboda drugog/e.

Izgrađivat ćemo svoje obitelji, odgajati i školovati svoju djecu, podržavati se u znaku ljubavi i solidarnosti, imati veliku, ponosnu i samosvjesnu LGBTIQ zajednicu, društveno odgovornu i utjecajnu.

I zato poručujemo svima, drage prijateljice i dragi prijatelji – u ovoj borbi za pravdu bit će povrijeđeni mnogi/e od nas, a mnogi/e već jesu. Krv lezbi, pedera, bipsića/ki i trandži te svih nas prezrenih proljeva se po čitavom svijetu. Istovremeno bauk pederluka kruži čitavom Hrvatskom; danas Zagreb i Split, sutra Osijek, Rijeka, Zadar… Nikad ništa više neće biti isto. Nikakva religijska, stranačka ili takozvana obiteljska tradicija ne može zaustaviti promjenu. Zato što svijet uvijek ide naprijed – stalna natom svijetu samo mijena jest!

I postat ćemo građani/ke, i bit ćemo ljudi – punopravni/e i jednaki/e. Jer naše vrijeme je došlo, a velik je posao pred nama. Naša će ljubav pobijediti svaku mržnju!

PROGLAS

Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2011

“I budućnost je naša”

Mi – lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, transpolne, interspolne, queer, aseksualne, panseksualne i kvir strejt osobe; pederi i lezbe, trans, bi i kvir ljudi svih boja –

29. lipnja 2002. godine iskorakom kontra predrasuda na prvoj hrvatskoj Povorci ponosa Zagreb Pridea uzdignute glave koračali smo svjesni svog ljudskog dostojanstva i građanskih prava, izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi. Jer od toga dana više nismo vreće za iživljavanje i klaunovi za ismijavanje.

Znajući da će zagrebačkih prajdova biti dok god bude i Zagreba i Hrvatske, 2003. izašli i izašle smo opet ponosno na ulice našega grada prosvjedujući protiv nepravde i nasilja, zahtijevajući naša prava u zakonima i institucijama naše zemlje. Jer policija je tu da štiti svaki poljubac.

Uzvikom živjela različitost 2004. godine na trgove i ulice izašle su transrodne i transpolne osobe, glasno i javno ustvrdivši da imamo isključivo pravo donositi odluke o našim tijelima i da nikakva ideološka, politička, zakonska, medicinska ili religijska norma ne smije kršiti integritet naših tijela protiv naše volje i kočiti što i kako želimo raditi s našim tijelima. Jer transrodno je zgodno.

Da je Povorci ponosa Zagreb Pridea, i nama LGBTIQ osobama, mjesto u gradu, među našim sugrađankama i sugrađanima, da se naš ponos i ljudsko dostojanstvo neće iznova gaziti i iznova gurati u ormar pokazali smo 2005., ponosne i ponosni zajedno. Jer za brak smo spremni.

Živ(j)eti slobodno, ne samo u Zagrebu, nego i u svim drugim dijelovima zemlje, i u cijeloj jugoistočno-europskoj i balkanskoj regiji, i šire, rekli smo na ИНТЕРnacionala Prideu 2006. afirmirajući pravo na slobodu okupljanja uvijek i svugdje, slobodu protestiranja i slobodu izražavanja. Jer sise i guzice su lijepe.

Pederi i lezbe na ulici i u duši bili smo 2007. godine, jer smo izborili i ostvarili pravo na javnost i vidljivost, jer ćemo se uvijek boriti za život svih bez nasilja i bez diskriminacije. Jer ormar je za odjeću, a ne za ljude.

Snagom zajedništva 2008. godine imali smo, i imamo i dalje, hrabrosti graditi društvo solidarnosti, podrške i zajedništva u kojemu nitko više neće skrivati svoju ljubav, bojati se prijaviti nasilje, društvo u kojemu ćemo se zajednički suprotstaviti nasilju, mržnji i heteroseksizmu. Jer s naše strane ulice je toplije.

Zagreb Pride 2009. izborio se za otvorenost našeg grada prema prihvaćanju različitosti i sudjelovanju u životima i iskustvima svih svojih sugrađana i sugrađanki. Ostvarenjem tih vrijednosti činimo nas same boljim ljudima, a naše društvo i naš grad, boljim društvom i boljim gradom. Jer Pride je i domoljubni čin.

Organi reda su nas služili dok smo 2010. išli dublje, slaveći slobodu rodnog izražavanja, ljubavi i seksualnost svih ljudi kroz bezbroj naših rodova i izričaja. Jer Hrvatska to može progutati.

Ove, 2011. godine, slavimo naših prvih deset – jer i budućnost je naša.

Naša borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena. Pred nama je desetljeće – naših drugih deset – zrelosti, rasta i novih pobjeda.

Pravo da se naše ljubavi i naše životne zajednice priznaju i definiraju zakonima još nije ostvareno, ali i ta je pobjeda pred nama. Jer Hrvatska će biti katolička kao Španjolska.

Izborit ćemo se za emancipirano i laičko obrazovanje u našim školama i fakultetima u kojemu će svako dijete imati pristup seksualnom odgoju neopterećenom predrasudama, religijom i čarobnjaštvom. Jer znanje oslobađa.

Izgrađivat ćemo naše obitelji, odgajati i školovati našu djecu, podržavati se u znaku ljubavi i solidarnosti, imati veliku, ponosnu i samosvjesnu LGBTIQ zajednicu, društveno odgovornu i utjecajnu. Jer mi smo svugdje.

Zajedno s drugima, zalagat ćemo se za puno poštivanje načela i prakse laičke države i vrijednosti laicizma u skladu s Ustavom RH radi osiguravanja autonomije našega društva od bilo kojeg konfesionalnog utjecaja. Jer trebamo manje kaptola, a više zakona.

Bespoštedno, odlučno i beskompromisno ćemo ustrajati u suzbijanju fašizama, neoustaštva, nacionalizma, ksenofobije, šovinizma i seksizma – do njihovog potpunog nestanka. Jer s fašistima se ne razgovara.

Svake godine i dalje ćemo koračati u Povorkama ponosa Zagreb Pridea, boreći se za potpuno i dostojanstveno pravo na slobodu javnog okupljanja i izražavanja svih ljudi. Jer psi laju, a prajdovi prolaze.

PROGLAS

Povorke ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2010

“Hrvatska to može progutati“

Sloboda rodnog izražavanja, različitost tjelesnih i seksualnih izričaja i praksi, mnogostrukost osobnih i kolektivnih identiteta kroz samodefiniciju trebaju postati i postat će dio hrvatske stvarnosti. Boriti se za rodnu slobodu – pravo svake osobe da izražava svoj rod i svoje tijelo na način koji izabere, kroz ženskost, androginost, muškost, hibridnost, nljedorečenost i rodnu kontradiktornost – znači boriti se za slobodu kao vrhunsku vrijednost koja pripada svakom čovjeku. Zagreb Pride se aktivno i svakodnevno suprotstavlja svakom ograničavanju i sputavanju naših tijela i bezbrojnosti naših rodova. U Hrvatskoj do sada jedino u Povorci ponosa LGBTIQ osoba svi ljudi mogu biti rodno slobodni i oslobođeni. Mi u Zagreb Prideu smatramo da svaka pojedinka i svaki pojedinac imaju pravo definirati svoje osobne identitete, javno ih izražavati i očekivati od društva da ih poštuje i prihvaća.

Ljudska bića svojim su tijelima sposobna činiti i stvarati puno više od onoga što represivne norme tjelesnosti i izražavanja sebe kroz tijelo svakodnevno dopuštaju. To znači da neke i neki među nama nisu isključivo usredotočeni na izbor svog partnera samo na osnovi dva roda, već svoja tijela i svoju spolnost shvaćaju i žive šire, onkraj uvriježenih, opresivnih koncepata kao što su homoseksualnost ili heteroseksualnost, kategorija koje ljudsko iskustvo tijela i spolnosti svode samo na odabir spola ljubavnog ili seksualnog partnera ili partnerice.

Spolni i rodni stereotipi moćna su sredstava kontrole naše slobode i stalno nas guraju u skučene kategorije kao što su muško/žensko, gej/strejt, samac/ u paru, vjenčan/nevjenčan, normalan/nenormalan, običan/čudan. Stoga, mi, LGBTIQ (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer) osobe nastojimo svojim životnim praksama i aktivističkim intervencijama probijati i razbijati opresivne granice rodnih i spolnih uloga, gradeći na taj način društvo bez tih ograničavajućih i sputavajućih kategorija.

Kada dvoje ljudi izrazi sebe i svoju spolnost poljupcem u kafiću ili nekom klubu ako odgovaraju ustaljenim obrascima dopuštenog heteroseksualnog ponašanja bivaju prihvaćeni, podržani ili neprimijećeni. Kada to učinimo mi, LGBTIQ osobe te pojedinci i pojedinke koje svojim izgledom ili tijelom odudaraju od stereotipa, bivamo izbačeni, nasilno prekinuti, prekoreni, a nerijetko i pretučeni. Zagreb Pride želi da svaki uzajamno željeni i žuđeni poljubac, zagrljaj i dodir uvijek i svugdje budu izraz slobode i ljubavi.

Muško-muški zagrljaj i poljubac dopušteni su na travnjaku nogometnog igrališta i na tribinama, prilikom proslave pobjede. Kada privrženost iskažu dva gej muškarca, svoj život izlažu pogibelji. Kada se na plaži skupina mladića i djevojaka sunčaju, igraju picigin, mažu jedni drugima zaštitnu kremu nitko u tome ne vidi ništa posebno, doli mladenačke igre i zavođenja. Kada grupa žena na kupalištu slobodno izražava svoje lezbijstvo, izložena je seksističkim i muško-šovinističkim nasrtajima i riziku seksualnog napastovanja, a katkad i silovanja. Kada transrodna ili transeksualna osoba policajcu ili nekoj službenoj osobi na šalteru mora pokazati svoju osobnu iskaznicu na kojoj su prisiljene imati svoj državnim propisima jedini dopušteni urođeni identitet, najčešća reakcija je podsmijeh, omalovažavanje, a nerijetko i gađenje. Te osobe društvo prisiljava i gura na svoje rubove.

Zagreb Pride štiti i uvijek će štititi svaki poljubac.

Sloboda izražavanja različitosti tjelesnih izraza i pluralnosti seksualnih praksi ni na koji način ne ugrožavaju nikoga, no samim svojim postojanjem izloženi/e/a smo diskriminaciji i nasilju. Imamo isključivo pravo donositi odluke o našim tijelima i nikakva ideološka, politička, zakonska, medicinska ili religijska norma ne smije kršiti integritet naših tijela protiv naše volje i kočiti što i kako želimo raditi s našim tijelima.

Zagreb Pride će ovogodišnju, devetu po redu Povorku ponosa LGBTIQ osoba učiniti danom proslave i afirmacije slobode u svim njenim oblicima.

Proslavimo 19. lipnja slobodu rodnog i seksualnog izražavanja. Proslavimo zajedno bezbrojnost svih rodova, mnogostrukost i bogatstvo svih tjelesnih izričaja. Proslavimo slobodu seksualnih praksi svih ljudi.

RUTA

Trg žrtava fašizma – Račkoga (Bipsić Straße) – Trg hrvatskih velikana (Lezbožedni trg) – Jurišićeva (Trans aleja) -Trg bana Jelačića (Trg Stonewallske pobune) – Gajeva (Gayeva ulica) – Tesilna (Ulica Zagreb Pridea) – Zrinjevac (Park Ponosa)

PROGLAS

Povorke ponosa Zagreb Pride za otvoreni grad 2009

“Sudjeluj!”

Mi – lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe smatramo Zagreb našim gradom, u njemu živimo i želimo živjeti sudjelujući u svim oblicima društvenoga života. Zato već osmu godinu i jesmo u Povorci ponosa. Zagreb Pride postao je dio Zagreba, ali Zagreb još uvijek nije do kraja postao otvoreni grad kakav mi zajedno sa svim sugrađanima i sugrađankama želimo graditi.

Dok ne bude postignuta puna ravnopravnost i jednakopravnost svih ljudi u društvu, ostvareno pravo na različitost, dok makar i samo jedna LGBTIQ osoba bude izložena nasilju, diskriminaciji, poniženju i neprihvaćanju ustrajat ćemo u našoj borbi i zahtjevima. Uvjereni smo da ćemo jednoga dana, u ne tako dalekoj budućnosti, ostvariti te vrijednosti i društvo tolerancije, prihvaćanja i sudjelovanja. Da ćemo živjeti u gradu otvorenom za sve svoje stanovnike, bez obzira na razlike u rodu, rodnom izražavanju ili spolnom usmjerenju. Ostvarenje tih vrijednosti učinit će nas boljim ljudima, a naše društvo i naš grad, boljim društvom i boljim gradom.

U Zagrebu deseci tisuća lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba rade, školuju se, plaćaju gradske poreze, izlaze, druže se, vole, osnivaju obitelji, a jednom godišnje stupaju u Povorci ponosa… Unatoč tome predugo su naše ljubavi bile ponižavane, naša prava ignorirana i kršena, naše dostojanstvo gaženo, naša sloboda dokidana i uskraćena. Šutnju smo prekinuli prvim Zagreb Prideom 2002. i simbolično je prekidamo Povorkom ponosa svake godine kao i ustrajnim javnim zalaganjem za naša prava.

Od naših sugrađana i sugrađanki, naših obitelji, susjeda, kolega, prijateljica ne tražimo samo toleranciju, jer tolerancija prečesto znači podnošenje. Ne tražimo samo prihvaćanje jer načelno prihvaćanje prečesto znači šutnju i izbjegavanje. Tražimo i nadamo se sudjelovanju. Želimo da naši roditelji i naše obitelji sudjeluju u našim osjećajima i svakodnevnim iskustvima bez predrasuda i straha, kao što mi želimo s njima dijeliti naše osjećaje i živote. Želimo s našim prijateljima i prijateljicama bez ustezanja govoriti o našim životima, dijeliti zajedničke trenutke, kao što mi savjetom, razgovorom, zagrljajem sudjelujemo u njihovima. Želimo u školi, na fakultetu ili na poslu slobodno izražavati naše identitete, kao što to čine svi ljudi koji nas okružuju u tim sredinama.

Želimo da Grad Zagreb i njegove institucije prepoznaju naše postojanje i naše zalaganje za bolji i otvoreni Zagreb. Da budu osigurani posebni sigurni i otvoreni prostori za LGBTIQ osobe, mjesta druženja i izražavanja, mjesta u kojima se žrtve nasilja i diskriminacije mogu naći utočište i sigurni prostor podrške.

Sada se još uvijek susrećemo s homofobijom, bifobijom i transfobijom, nasiljem i diskriminacijom raznih oblika u svim sferama života:

kada majke i očevi LGBT osoba doznaju za identitet njihova djeteta katkada postupaju neroditeljski i izbacuju svoju djecu iz doma, uskraćuju im materijalnu i emocionalnu podršku: to nije roditeljska ljubav, već obiteljsko nasilje;

neki naši prijatelji i prijateljice nas se odriču ili izbjegavaju, nasilnici i homofobi ne sprezanju od premlaćivanja na ulicama, vrijeđanja i omalovažavanja: to nije znak otvorenog društva, već društvenog nasilja;

neke institucije nas stigmatiziraju, čak i odvode na prisilno liječenje, dok škola još uvijek nije prepoznala važnost sveobuhvatnog, demokratskog i religijom neopterećenog seksualnog odgoja:  to nisu odlike odgovornih i demokratskih institucija, već institucionalnog nasilja i diskriminacije.

Pozivamo sve LGBTIQ osobe, naše obitelji, prijatelje i prijateljice, kolege i kolegice, gradske institucije, nositelje političke vlasti u Zagrebu da se pridruže našoj borbi i našim zahtjevima, da sudjeluju na Zagreb Prideu, da budu s nama u Povorci ponosa i osjete što znači biti LGBTIQ osoba u Zagrebu i Hrvatskoj.

Sudjelovanjem stvaramo bolje i pravednije društvo. Zajedno gradimo Zagreb kao otvoreni grad.

PROGLAS

Povorke ponosa Zagreb Pride 2008

“Imaš hrabrosti!”

Mi – lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe se svakodnevno borimo za svoj identitet i ljubav. Ne samo zato što znamo da na njih imamo pravo, da su naš identitet i naša ljubav jednakovrijedni, već i zato što znamo da se našu ljubav i izražavanje našeg identiteta svakodnevno gazi, omalovažava, ismijava, napada i tuče.

Svaki napad na LGBTIQ osobu, riječju ili djelom, uvredom ili fizičkom silom, nije samo napad na pojedinca ili pojedinku zbog njihovog identiteta, već je napad na našu obitelj i na naše prijatelje i prijateljice.

Svaki napad na LGBTIQ osobu napad je na civilizirano i europsko, demokratsko i slobodno, hrvatsko društvo.

Danas i sada želimo graditi društvo solidarnosti, podrške i zajedništva u kojemu nitko više neće morati skrivati svoju ljubav i ograničiti svoj identitet na četiri zida, bojati se prijaviti nasilje kojemu je izvrgnut ili izvrgnuta – društvo u kojemu ćemo se zajednički suprotstaviti nasilju, mržnji, homofobiji, transfobiji i bifobiji.

Želimo poručiti svim LGBTIQ osobama i njihovim obiteljima, te svima koji nas okružuju, da nismo sami/same niti da trebamo biti sami/same. Da zajedništvo koje gradimo uključuje i naše prijatelje/ice i naše obitelji. Da premda još nismo dovoljno jaki/e, da ćemo jakima zasigurno postati. Jer tako može biti. Jer zajedničkim djelovanjem i udruživanjem, međusobnom solidarnošću, uzajamnim ohrabrivanjem možemo našu sumoć i snagu pretvoriti u nenasilni otpor homofobiji, transfobiji i bifobiji, odnosno njihovim agresivnim pojavama, kojih je u hrvatskoj svakodnevici sve više.

Sigurnost svakog pojedinca i pojedinke, LGBTIQ osobe, naš fizički, emocionalni i moralni integritet pretpostavka su slobodnog društva utemeljenog na punom poštivanju ljudskih prava, jednakopravnosti i ravnopravnosti svih ljudi i njihovog dostojanstva.

Zagreb Pride 2008 poziva sve LGBTIQ osobe, njihove obitelji i sve pojedince i pojedinke koje ne prihvaćaju bilo koji oblik mržnje, diskriminacije i omalovažavanja da se zajednički suprotstavimo svim pojedincima/pojedinkama, grupama i institucijama koje proizvode nasilje i djeluju nečovječno.

Prošle je godine na Prideu došlo do ozbiljnih kršenja prava na život i postojanje. Tijekom cijele godine više je osoba napadnuto, pretučeno ili izvrijeđano na ulicama Zagreba i drugih hrvatskih gradova samo zato što imaju hrabrosti reći tko su i pokazati koga vole.

Ove godine, ispod naše zastave Ponosa, želimo progovoriti o svim onim pojedincima i pojedinkama, gejevima, lezbijkama, biseksualnim, transrodnim, transeksualnim, interseksualnim i queer osobama, njihovim prijateljima/prijateljicama, njihovim majkama i očevima, obiteljima i njihovoj djeci, jer je snaga zajedništva način na koji se možemo boriti protiv svih vrsta diskriminacije.

Zagreb Pride 2008 poziva sve LGBTIQ osobe, njihove obitelji i sve pojedince i pojedinke koje ne prihvaćaju bilo koji oblik mržnje, diskriminacije i omalovažavanja da se zajednički suprotstavimo svim pojedincima/pojedinkama, grupama i institucijama koje proizvode nasilje i djeluju nečovječno. Snagu i hrabrost pronalazimo u samima sebi, u svojim obiteljima, djeci i prijateljima/prijateljicama.

Zato svima želimo poručiti: pridruži nam se na Prideu: Imaš hrabrosti!

PROGLAS

Povorka ponosa Zagreb Pride 2007 – “Svi na Pride! Sve na Pride!”

“Pravo na javnost LGBTIQ osoba”

Među najistaknutije probleme lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba spada nevidljivost, izoliranost, neprepoznatljivost, neprihvaćanje i nasilje  u javnim i većini privatnih prostora: od obitelji gdje se mnogi/e nikada niti ne odlučuju na iskorak – otkrivanje vlastitog spolnog, rodnog i/ili seksualnog identiteta – pa smo prisiljeni/e od najbližih prikrivati svoj život i svoju ljubav,  do ulice, trgova, medija, radnog mjesta, škole, fakulteta, institucija, kafića, gdje se pretpostavlja i nameće svačija, pa i naša heteroseksualnost, gdje se moramo skrivati, suzdržavati i prešućivati svoje osjećaje, identitete, stavove i istinu o nama samima.

Dominanti kulturni, društveni i politički svjetonazori u Hrvatskoj gotovo u cijelosti iz svoje slike isključuju LGBTIQ identitete.

Posljedice nevidljivosti udaraju na svakodnevni život LGBTIQ osoba na vrlo konkretan način. Uskraćena nam je javnost, sloboda izražavanja identiteta, nedostatak valjanih i prilagođenih javnih usluga u školstvu, zdravstvu i drugim javnim institucijama, kao što su primjerice  nepostojanje prikladnog programa spolnog odgoja ili prilagođenih zdravstvenih usluga. Otežana nam je dostupnost informacija o našim pravima i identitetima, uskraćeni su nam sigurni prostori za razgovor, upoznavanje i zabavu. Suočeni/e smo s neprihvaćanjem, strahom i prisiljeni na skrivanje kako ne bi bili/e izloženi/e diskriminaciji, uvredama, otkazu, odbacivanju od strane obitelji, kolega i kolegica, poznanika i poznanica. Izloženi/e smo verbalnom i fizičkom nasilju svaki put kad iskažemo svoj identitet. Ugrožen je naš tjelesni integritet, a u konačnici i naše pravo na život. Nasilje nad LGBTIQ osobama sve je češće kako raste naša vidljivost. Samo u nekoliko zadnjih mjeseci prijavljena su dva homo/transfobna napada u centru Zagreba (napadnut je austrijski transvestit ispred kluba Gjuro II i dva gej mladića na Zrinjevcu), a nekoliko ih nije uvedeno u policijske statistike jer se mnogi/e još uvijek susprežu prijaviti nasilje pa o njima doznajemo iz izvještaja aktivista i aktivistkinja ili iz osobnih kontakata.

Pravo na javnost, pravo na slobodno izražavanje vlastitog identiteta jest ljudsko i građansko pravo, koje je LGBTIQ osobama uskraćeno.

U pozadini  nevidljivosti LGBTIQ osoba stoji u našem društvu sveprisutna homo/bi/transfobija, (hetero)patrijarhat, seksizam i neravnopravnost spolova i rodova  te šutnja, nezainteresiranost i tromost državnih i društvenih institucija te drugih javnih subjekata, za prava i potrebe LGBTIQ osoba.

Zagreb Pride 2007. simboličkim i konkretnim zauzimanjem javnosti i javnog prostora, zauzimanjem zagrebačke “špice” na jedan dan u godini, 7. srpnja na “Cvjetnom trgu”, želi progovoriti o nevidljivosti LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, poslati poruku o nužnosti da se takvo stanje izmjeni te iznijeti niz zahtjeva svim državnim i društvenim institucijama i svim građankama i građanima Hrvatske.

Povorka ponosa i javni skup su važna prilika da se ovo neprihvatljivo stanje barem djelomično izmjeni, da se iskorijene strahovi od nasilja i neprihvaćanja, da se javnost upozori na diskriminaciju kojoj su izložene LGBTIQ osobe i pošalje poruka nenasilja, različitosti te zahtjev za jednakošću, slobodom i ravnopravnošću.

Zagreb Pride pridonosi većoj vidljivosti LGBTIQ osoba i cijelog pokreta, doprinosi unutarnjem osnaživanju i samoprihvaćanju, smanjuje izolaciju, razbija šutnju, ruši strah od neprihvaćanja i nasilja i šalje poruku da je zajednica jaka, spremna u svakom trenutku priskočiti u pomoć, bilo da se radi o problemu privatne ili javne naravi, bilo da je nekome potreba zaštita, pomoć ili savjet kao i da dosljedno u javnosti progovara o diskriminaciji i kršenju naših ljudskih i građanskih prava.

Kako bi se ostvarila puna javna vidljivost i ravnopravnost LGBTIQ osoba, tražimo i zahtijevamo:

Ostvarenje pune vidljivosti i prava na javnost LGBTIQ osoba u svim sferama društva na čemu se moraju angažirati sve institucije i svi javni društveni, politički i kulturni subjekti kai i aktivnu promociju i zaštitu ljudskih prava LGBTIQ osoba.

Jasnu i nedvosmislenu osudu svih oblika homo/bi/transfobije te diskriminacije LGBTIQ osoba i nasilja uvjetovanog homo/bi/transfobijom, od strane svih nositelja vlasti, u prvom redu Predsjednika Republike, Hrvatskog Sabora, Predsjednika Vlade i Vlade RH u cijelosti, bez ustezanja, političkih i predizbornih računica i okolišanja.

Uvođenje programa suzbijanja homofobije i (hetero)patrijahalnog društvenog poretka i svjetonazora u sve institucije, napose one obrazovne.

Omogućavanje dostupnosti prikladnih javnih usluga u školstvu, zdravstvu i pravosuđu i policiji svim LGBTIQ osobama, odmah i sada.

Veću osjetljivost medija na prava i potrebe LGBTIQ osoba i stalnu osudu diskriminacije i nasilja kojima smo izloženi/e.

Žurno usvajanje Zakona o registriranom partnerstvu te dosljednu i potpunu provedbu svih antidiskriminacijskih zakona i drugih propisa.

Ostvarenje potpunog i dostojanstvenog prava na slobodu javnog okupljanja koja nam je u Povorci ponosa i na Zagreb Prideu ograničena i osakaćena pretjeranom policijskom zaštitom, što dovodi do naše izolacije od grada, širenja osjećaja nesigurnosti i šalje nepotrebnu sliku “opsadnog stanja”.

Puno poštivanje načela i prakse laičke države i vrijednosti laicizma u skladu s Ustavom RH od strane svih institucija i javnih subjekata radi osiguravanja autonomije Republike Hrvatske od bilo kojeg konfesionalnog utjecaja.

Proaktivan stav i djelovanje Republike Hrvatske na međunarodnoj razini radi:
a) potpune dekriminalizacije homoseksualnosti i transsekusalnosti na svjetskoj razini, još uvijek kažnjavanih u mnogim zemljama;
b) omogućavanja slobode okupljanja LGBTIQ osoba u Povorkama ponosa u zemljama jugoistočne i istočne Europe, i svugdje gdje nam je to pravo uskraćeno.

Dosta nam je šutnje, skrivanja, straha. Dosta nam je homofobije, bifobije i transfobije diskriminacije, nasilja, izolacije i nevidljivosti. Zauzimamo centar grada jer tražimo i zahtijevamo VIDLJIVOST 365 dana u godini, sada i odmah.

SVE NA PRIDE! SVI NA PRIDE!

Povorka ponosa 2005 – “Ponosni_e zajedno”

UMJESTO PROGRAMA I PROGLASA:

10. srpnja 2005. godine održan je četvrti Zagreb Pride.

Organiziran je od strane neformalne feminističke grupe Epikriza uz potporu Lezbijske grupe Kontra te Centra za mirovne studije.

Okolnosti u kojima se pripremao bile su poprilično nespecifične za dotadašnje prajdove. Bila je to svojevrsna ad hoc akcija organizirana u svega 3 tjedna. Pokrenulo ju je šest osoba koje su bile  nezadovoljne situacijom nedogađanja Prajda te godine u Zagrebu.  Naime, iako je te godine za organizaciju prajda Iskorak dobio financijsku potporu od Grada Zagreba, na vidiku nije bilo istog. Nakon što je sve već vrištalo da povorke neće biti, u organizaciju se upustila feministička grupa Epikriza. Budući da  je to bila neformalna skupina, financijska sredstva, prostor i sve logističke potrepštine pružili su Kontra i Centar za mirovne studije dok su hvale vrijednim savjetima i podrškom uskočile_i mnoge_i aktivistkinje_i.

Od napornih organizacijskih priprema, Epikrizi je teže glavobolje zadavala policija koja je zahtijevala da o svom trošku unajmi velik broj privatnih zaštitara koji bi štitili povorku. Nakon iscrpljujućih pregovora sa policijom, dobila se suglasnost za održavanje Povorke. Održana je 10. srpnja na Zrinjevcu nakon čega je krenula povorka standardnom rutom.

Okupilo se oko 150 osoba. Kulturno – umjetnički program je izostao zbog premalo vremena za organizaciju. Sva financijska sredstva (dobivena od Kontre) utrošena su na unajmljivanje privatnih zaštitara.

Manifestacija je prošla bez incidenata i problema, uz tek minorno protuokupljanje nekolicine osoba.

IZJAVA LGBT AKTIVISTA_KINJA POVODOM “ISKORAKOVOG” OTKAZIVANJA POVORKE PONOSA 2005:

«Zagreb Pride» – praznik i povorka ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba neće biti održana. Članovi/ice organizacijskog odbora prošlogodišnjeg Zagreb Pride-a i drugi LGBTIQ aktivisti/ce u izjavi za javnost iznose razloge, kao i nezadovoljstvo i ogorčenost, zbog kojih će najvažniji praznik LGBTIQ osoba ove godine izostati. Zbog različitih idejnih koncepata same manifestacije, lani je postignut dogovor između «Iskoraka» i «Kontre» o podjeli organizacijske odgovornosti ZG Pride-a, te je tako prošle godine nositeljica projekta bila Lezbijska organizacija «Kontra», a ove godine je to trebao biti «Iskorak».

Međutim, u intervjuu za Novi List (10.06.2005.) predsjednik «Iskoraka» Dorino Manzin izjavio je da se ove godine Zagreb Pride neće održati. To je obrazložio navodnim kontraefektnim djelovanjem takvog oblika manifestacije na društvo, te nezadovoljstvom građana zbog prevelikog broja policije te blokade prometa. Manzin smatra da je takav «radikalan» koncept bio prikladan za početak, ali da je sad došlo vrijeme za neku drukčiju manifestaciju.

U ime grupe LGBTIQ aktivista i aktivistica, bivših organizatorica i organizatora ZG Pride-a, kao i svih onih koji/e smatraju da je za LGBTIQ zajednicu iznimno važno održati kontinuitet i prepoznatljiv koncept Pride-a, želimo poručiti ovogodišnjim (ne)organizatorima da nema ništa radikalnog u mirnom hodanju ulicom i nenasilnom traženju osnovnih ljudskih prava. Također smatramo da su izlike o negodovanju građana zbog broja policije i blokade prometa samo izgovor za nezainteresiranost i nesposobnost pokazanu od strane «Iskoraka».

Čak ni potpuni nedostatak financijskih sredstava ne bi smio biti razlog za neobilježavanje najvažnijeg praznika LGBTIQ osoba.

Nadalje, bitno je također da se održi i dosljednost u vremenu organiziranja manifestacije, a to je u pravilu 6. ili 7. mjesec, i takva praksa primjenjuje se u cijelom svijetu.

«Iskorak», kao najveća LGBTIQ organizacija u Hrvatskoj, ove je godine iznevjerio sve one koji/e su očekivali/e odgovorni i profesionalni pristup organizaciji četvrtog ZG Pride-a. I ne samo to, iznevjerio je i činjenicom izostanka svijesti da značaj ZG Pride-a nadilazi njihove osobne i isključive stavove i razloge (ne)djelovanja.

Razlozi održavanja «Zagreb Pride-a» – praznika i povorke ponosa LGBTIQ osoba tiče se napose svih pripadnika LGBTIQ zajednice. A potom i svih ostalih kako bi princip različitosti svima bio što bliži.

Članovi/ice organizacijskog odbora prošlogodišnjeg Zagreb Pride-a i drugi LGBTIQ aktivisti/ce,

Branka Juran
Sanja Kajinić
Mima Simić
Iva Radat
Marko Jurčić
Daniel Šurjan
Jelena Poštić
Hela Liverić

PROGLAS

Povorke ponosa Zagreb Pride 2004 – “Vive la différence”

“Transrodnost”

Pozdrav svima od Organizacijskog Odbora Zagreb Pridea.

Jedna od poruka ovogodišnjeg pridea odnosi se na transrodnost i transrodne osobe koje većina nas ovdje diskriminira. Transrodne osobe su osobe čiji rodni identitet ili rodna prezentacija nije u skadu sa spolno uvjetovanim tradicionalnim rodnim ulogama. Tu spada puno nas, zajedno sa transeksualcima i transvestitima.

Diskusije o heteroseksualnosti, biseksualnosti i homoseksualnosti fokusirane na genitalije samo povećavaju postojeći jaz koji je stvoren između kategorija muškarca i žene i time nanose štetu svima nama koji ne spadamo i ne želimo spadati u ovakve uske kategorije.

Spolni i rodni stereotipi su jedno od najmoćnijih sredstava ograničavanja naše slobode. Svi smo produkt patrijarhalnog sustva koji nas želi definirati kroz kategorije muško/žensko. Kada pokušamo probiti opasnu granicu rodnih uloga izložene smo diskriminaciji i najrazličitijim vrstama opresije. Kada pomičemo granice roda i kršimo norme vezane za nju ili njega kažnjeni smo. Kao kad nam govore da se trebamo šminkati, odijevati ili ponašati na određeni način zato što imamo pičku i da se moramo ponašati i odijevati na određeni način i nije nam dopušteno da se šminkamo zato što imamo kurac. Ili kad nas pogledaju i ocijene da određena školjka za WC nije za nas i ne propuštaju nam na tu njima bitnu činjenicu skrenuti pažnju. Može zvučati banalno, ali ljude svakodnevno ubijaju zbog toga. Naše aktivno suprotstavljanje svemu tome ključ je naše slobode.

Svaka pojedinka/ac ima pravo definirati svoje osobne identitete i očekivati od društva da ih poštuje – uključujući pravo na rodno izražavanje bez straha od nasilja

Imamo isključivo pravo donositi odluke o našim tijelima i nikakva politička, medicinska ili religijska norma ne smije kršiti integritet naših tijela protiv naše volje i kočiti naše odluke u vezi toga što želimo raditi sa našim tijelima. Kao što je Leslie Feinberg rekla: «Oba pokreta, pokret ženskog i trans oslobađanja suočili su me sa dva važna zadatka. Jedan je udružiti snage kako bi se ogolile/i diskriminatorne i opresivne vrijednosti vezane za muškost i ženskost. Drugi je obraniti rodnu slobodu – pravo svake osobe da izražava svoj rod na način koji izabere; kroz ženskost, androginost, muškost ili bilo koju drugu točku na spektrumu. Ovo uključuje pravo na rodnu neodređenost i rodnu kontradikciju. Jednako je važno da svaka osoba ima pravo da odredi, uvjetuje ili mijenja spol na način koji joj odgovara, bio muški, ženski ili bilo koji drugi na spektrumu. Ovo uključuje pravo na fizičku neodređenost i kontradikciju.»

I niko mi ne može uskratiti i ograničavati moje pravo na rodnu, spolnu i seksualnu slobodu. Ova sloboda ne ugrožava ničim osim samim svojim postojanjem!

Jelena Poštić

Program

Voditelji Nina Violić & Daniel Šurjan

Govornice_i  Sanja Kajinić i Jelena Poštić u ime Organizacijskog odbora Zagreb Pridea 2004.

Sanja Juras u ime Kontre, Dorino Manzin u ime Iskoraka

Jelka Glumičić (Odbor za ljudska prava, Karlovac)

Izvođači_ce

– Hrvatska –

E.N.I.

– kvartet neodoljivih nimfeta, hrvatski odgovor na Bananaramu, Banglesice i Britney. Brojem i kvalitetom duplo bolje od T.a.t.u!

Dunja Knebl

– dobri duh Pridea, izvođačica autohtone hrvatske etno-glazbe – specijalno za prošlogodišnji Pride izradila 6-metarsku zastavu u duginim bojama. Otporna na jaja, boce i pepeljare.

Lollobrigida

– bubblegum trash-pop duo u usponu među zvijezde gdje će se napokon moći družiti s E.N.I.

Drvena Marija

– soc-religiozni bend pop-rock akustičnog death-metal izričaja. Neodređenog je broja članica – popnite se na pozornicu i spontano se pridružite!

– Slovenija –

Rene (www.rene.at.hm)

– na ovom sajtu možete skinuti njegov singl i video spot. Nastupao na prošlogodišnjem ljubljanskom Prideu, gdje smo ga zapazili i kidnapirali.

Salome (www.salome2000si.de.vu)

– slovenska izvođačica hrvatsko-biblijskog porijekla, neprispodobiva diva, nezaboravan performans!

zgpride@kontra.hr – Zagreb Pride 2004. copyleft  – www.kontra.hr