Ususret 21. Povorci ponosa pratimo Eurosong uz ljupke hostese iz House of Flamingo, gledamo kvir filmove, plešemo na hyperpop, slušamo predavanja, izrađujemo transparente i učimo bubnjati. Pridružite nam se i doprinesite šarenilu našeg bogatog programa!

14.5.2022.
Eurosong Night with House of Flamingo
20:00 h @ Klub Močvara, Trnjanski nasip bb

Najvažnije gej natjecanje sezone, finale Eurosonga 2022., i ove godine uživo pratimo s vama iz zagrebačke Močvare!

Skromna četiri sata čekanja na proglašenje pobjedničke pjesme provedite uz Colindu Evangelistu i Entity, koje uživo (pa ako treba i preko onih najgorih pjesama) komentiraju koreografije, kostime i cjelokupne izvedbe, a možda im ispadne i kakav znalački trač i trivija o izvođačima. Ove se godine na Eurosongu natječe 40 zemlja, od čega njih 25 u finalu. Hoće li pobjedničku pjesmu definirati aktualna globalna geo-politička situacija, ili će se neke zemlje spasiti kroz provjerenu formulu dramatičnih rekvizita i scenske teatralnosti, provjerite uz nas, 14. svibnja od 19:30h.

Program je dio šireg spektra događaja koji se u Močvari odvijaju 14.5., između ostalog i službenog otvorenja Močvarine ljetne terase. Događaju logističku podršku pruža Zagreb Pride i dio je Mjeseca ponosa te 16. Vox Feminae festivala.

Vrata kluba za publiku otvaraju se u 19h. (Pobjedničku pjesmu prošlogodišnjeg natjecanja ‘Loco Loco’ puštamo na repeat do početka programa)

Ulaz se ne naplaćuje.

17.5.2022.
Podizanje zastava duginih boja i naših identiteta na gradske trgove

Tradicionalnim isticanjem zastava duginih boja, zastava boja naših zajednica i identiteta, kao i zastava Zagreb Pridea povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) započinje Mjesec LGBTIQ ponosa i najavljuje se 21. Povorka ponosa Zagreb Pridea.

21.5.2022.
Izrada transparenata i dekoracija za Povorku ponosa
11:00 h – 16:00 h @ AKC Medika, Pierottijeva 11

Pridruži nam se u subotu od 11:00 do 16:00 h u dvorištu Medike u izradi transparenata i dekoracija za 21. Prajd!

Pripremit ćemo šarene flomastere, sprejeve, papire, šljokice i – najvažnije – dobro društvo!

kadar iz filma “Framing Agnes”

24.5.2022.
Filmska večer: Pirate Boys i Framing Agnes
18:00 h @ Kino Kinoteka, Kordunska 1

Pirate Boys, 13 min, dir. Pol Merchan, 2018.

Eksperimentalni dokumentarni film „Pirate Boys“ polazi od kultnog portreta spisateljice Kathy Acker koju je 1998. u Londonu fotografirao_la umjetnik_ca i aktivist_ica Del LaGrace Volcano. Kombinirajući arhivske audio materijale i suvremene snimke, film istražuje pitanja trans subjektiviteta i tjelesnosti, kao i aktivistički potencijal kvir filma.

Framing Agnes, 75 min, dir. Chase Joynt, 2022.

Dokumentarni film „Framing Agnes“ temelji se na nedavno otkrivenim studijama slučaja o životima nekoliko trans osoba koje je krajem 1950-ih godina provodio sociolog Harold Garfinkel na Sveučilištu u Kaliforniji u Los Angelesu. Arhivske materijale film predstavlja kroz igrane interpretacije trans glumačke ekipe koja slijepe pjege Garfinkelovog istraživanja nadopunjuje vlastitim životnim iskustvima. Osim što problematizira kontinuitet strukturne diskriminacije i nevidljivosti trans osoba, „Framing Agnes“ istražuje kako i je li uopće moguće trans povijest ispisati unatrag, kako odgovorno, aktivistički i filmski pristupiti arhivskoj građi, odnosno kako pojedinačne povijesne slučajeve smisleno kontekstualizirati i uspostaviti kao aktivističke ideale.

 

27.5.2022.
Partycipacija: Heartskomerz Vol 0.01
21:00 h @ Spunk, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4

Zadnji petak u svibnju rezerviran je za ĐiPaNjE na melodije i bitove pretjeranog (hyper)Popa, žanra koji spaja pop i avangardne senzibilitete i motive iz elektroničke, hip hop i klupske glazbe.

Za muzyku će se pobrinuti Heartskomerz služba/družba/kolektiv koja će vas provesti kroz hitove Charlie XCX, SOPHIE, Arcae, Slayyyter itd…

Izvucite svoje tumblr inspo moodboardove i dođite plesati na nešto svježe. 💦

Lajnap:

DJ ALDENTE
DJ☆☆☆☆☆zli¥ungn€bod€r
DJ ✨
dj_bedevija
Cico DJ

Ochi pripremite za vizuale koje spremaju grob.productions©️℗®️™️

Dresscode: Glitter hakerica

30.5.2022. i 2.6.2022.
Radionica bubnjanja ususret Povorci Ponosa u organizaciji Drum ‘n’ bijes

Više informacija o terminu, lokaciji i prijavama uskoro!

1.6.2022.
Dmitrii Dorogov: Državni teror i kvir otpor u Rusiji
predavanje

19:00 @ Multimedijalni institut – MaMa, Preradovićeva 18

Otkako se Vladimir Putin 2012. godine vratio na predsjedničku funkciju kroz svoj treći mandat, politički režim u Rusiji strmoglavljuje se u krajnje desnu autokraciju. Politički prostor centraliziran je kroz zaoštravanje antiliberalne i antizapadne retorike u javnom diskursu. Značajan dio ove promjene novi je službeni diskurs o seksualnosti i rodu, koji se u javnoj domeni pojavio između 2011. i 2013. godine. Institucionaliziran je usvajanjem niza novih zakona i inicijativa, uključujući (između ostaloga) i tzv. zakona protiv homoseksualne propagande iz 2013., koji je privukao veliku međunarodnu pozornost. Ovo korištenje kvirnosti kao žrtvenog jarca podstaknulo je diskriminaciju i nasilje. Međutim, uz to je utrlo put i živahnom, kreativnom i hrabrom novom valu disidentstva i otpora. Predavanje će se baviti pitanjem nastanka režima „seksualne suverenosti” te mapirati polje političkog i umjetničkog otpora kvir i feminističkih aktivista_kinja i zajednica.

Dmitrii Dorogov je doktorand komparativnih rodnih studija pri Srednjoeuropskom sveučilištu u Beču. Fokus njegovog istraživačkog rada je na izvorima recentne državne homofobije u Rusiji i njezinoj isprepletenosti s nacionalizmom i imperijalizmom.

2.6.2022.
Ivan Tranfić: Kršćanski pokreti protiv ‘rodne ideologije’ u jugoistočnoj Europi
predavanje

19:00 @ Multimedijalni institut – MaMa, Preradovićeva 18

Ivan Tranfić u svom će predavanju iznijeti prve rezultate doktorskog istraživanja u kojem se bavi ulogom vjerskih zajednica i crkava u mobilizaciji konzervativnih društvenih pokreta u Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj. Osvrnut će se na analizu prosvjeda i diskursa te na intervjue koje je provodio s vođama desnih nevladinih udruga i stranaka u regiji. Što možemo naučiti od boraca za ‘obiteljske vrijednosti’? Kako se LGBTIQ pokret snalazi u kulturnom ratu s radikalnom desnicom? Kako nam predrasude na ljevici o ‘drugoj strani’ otežavaju njezino razumijevanje?

Ivan Tranfić je doktorski student političke znanosti i sociologije na Sveučilištu Scuola Normale Superiore u Firenci. Prethodno je magistrirao politologiju na Sveučilištu u Zagrebu te studij nacionalizma na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Kao politički sociolog, bavi se istraživanjem desnog civilnog društva i konzervativnih društvenih pokreta u Europi. Poseban naglasak stavlja na ulogu laičkih pokreta, crkava i vjernika u društveno-političkoj mobilizaciji protiv sekularizma i liberalizma.

3.6.2022.
Ponos na Balkanu: prajdovi od Skopja do Zagreba uoči EuroPridea u Beogradu
tribina

18:00 @ Booksa, Martićeva 14d

Dan uoči 21. Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji, okupit ćemo predstavnike_ice niza prajdova iz postjugoslavenskih zemalja kako bismo razgovarali_e o izazovima i uspjesima Povorki ponosa od Skopja, preko Beograda, Sarajeva, Splita do, naravno, Zagreba. Ove godine obilježavamo 20. obljetnicu prvog zagrebačkog prajda, održanog 28. lipnja 2002. pod sad već legendarnim geslom „Iskorak kontra predrasuda“, pa će tribina biti i prilika da nam drugovi i drugarice iz drugih gradova ispričaju kako oni_e gledaju na dva desetljeća hrvatskog LGBTIQ aktivizma, je li i kako utjecao i na kvir strujanja izvan Zagreba. Također, prvi puta u nekom od postjugoslavenskih gradova, u Beogradu, ove se godine održava EuroPride. Čut ćemo iz prve ruke o pripremama i planovima ovogodišnjeg glavnog europskog prajda, ali i razmijeniti mišljenja o tome što taj događaj znači za LGBTIQ zajednicu Beograda, ali i svih nas u regiji.

Sudjeluju: Marko Mihailović (Belgrade Pride/EuroPride 2022), Nikolina Banić (Split Pride), Branko Ćulibrk (Bh. Povorka ponosa), Katerina Ivanova (Skopje Pride), Daniel Martinović (Pride Ride) i Vir Lev (Zagreb Pride)

Mjesec ponosa podržavaju:

Partneri_ce: Booksa, House of Flamingo, Kino Kinoteka, Klub Močvara, Multimedijalni institut – MaMa, Spunk

Donatori_ce: Građanke_i Zagreba i Hrvatske te kvir dijaspora, Astraea – lezbijska zaklada za pravdu, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada otvoreno društvo, Europska komisija, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Veleposlanstvo Kraljevine Belgije, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške, Erste Banka