Datum: 22.05.2023.
Vrijeme: 19:00 h
Lokacija: Kino Kinoteka, Kordunska 1

Vrsta događaja: filmska večer

r: Boris Petkovič

Slovenija / 2022. / dokumentarni / 87′

22.5.2023.

19:00 h @KinoKinoteka, Cesarčeva 11

Pogled na 35 godina slovenskog LGBTIQ pokreta kroz prizmu kulture i aktivizma.

U suradnji s Kinom Kinoteka organiziramo hrvatsku premijeru filma LGBT_SLO_1984 slovenskog redatelja Borisa Petkoviča. Riječ je o prvom dokumentarnom filmu koji na sustavan i sveobuhvatan način prikazuje povijest slovenskog LGBTIQ pokreta i začetke LGBTIQ aktivizma u Jugoslaviji.

Film LGBT_SLO_1984 dokumentaran je prikaz slovenske LGBTIQ scene i organizacija koje su svojim djelovanjem oblikovale širi kulturni i društveni prostor bivše Jugoslavije. S povijesti LGBTIQ pokreta u Sloveniji u filmu nas upoznaju aktivisti_ce Suzana Tratnik i Brane Mozetič u formatu turističke ture. Započinjemo ispred ŠKUC-a, mjesta na kojem se 1984. godine prvi put održao festival Magnus – homoseksualnost i kultura. To je bio prijelomni događaj u slovenskom LGBTIQ pokretu, a ujedno i početak najstarijeg filmskog festivala LGBTIQ filma u Europi. Prve godine slovenskog LGBTIQ pokreta obilježila su klupska događanja (jedina takve vrste u Jugoslaviji) te organizacija različitih kulturnih događanja i festivala. Slovenski LGBTIQ pokret tako je brzo postao najprogresivniji pokret toga vremena te je i danas aktivan u različitim oblicima i kroz niz organizacija.

Nakon filma održat će se razgovor s redateljem Borisom Petkovičem, snimateljicom Leom Aymard te fotografkinjom i aktivistkinjom Jasnom Klančišar. Razgovor će moderirati LGBTIQ aktivist i povjesničar Franko Dota.

Boris Petkovič (rođen 1971. u Zenici) završio je Fakultet za pomorstvo i promet u Portorožu, a 2005. diplomirao filmsku režiju na pariškoj filmskoj školi EICAR, gdje je kasnije i predavao. Autor je igranih filmova Košarka bi trebala biti (2017.), Otkucaj ljubavi (2015.) i paris.love (2007.) te brojnih dokumentarnih filmova poput Šum Balkana (2017.), U godini hip hopa (2010.).