Datum: 31.05.2023.
Vrijeme: 19:00 h
Lokacija: Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Vrsta događaja: filmska večer

r. Paul B. Preciado

Francuska / 2023. / igrani / 98′

31.5.2023.

19:00 h @ Kino Tuškanac

Projekcija se održava u partnerstvu s festivalom Vox Feminae.

Gotovo stoljeće nakon što je Virginia Woolf objavila svoj roman Orlando: životopis, filozof i trans aktivist Paul B. Preciado piše joj pismo u kojem joj poručuje da je njezin lik postao stvaran. Preciado postavlja pitanje: “Tko su suvremeni_e Orlandi_e?”

Dvadeset u pet transrodnih i nebinarnih osoba različitih dobi utjelovljuje slavni Woolfin lik, istovremeno pričajući priče o vlastitim životima. Osobne priče su pak ispresijecane arhivskim materijalima koji prizivaju stvarne povijesne figure Orlanda i njihovu borbu za prepoznavanje i vidljivost.

Istovremeno, Preciado se prisjeća vlastite metamorfoze te ističe da biti trans ne podrazumijeva samo tranziciju iz feminiteta u maskulinitet (ili obrnuto), već i poetično putovanje na kojem moramo osmisliti novi jezik kojim ćemo opisati sebe i svijet koji nas okružuje.

Paul B. Preciado je pisac, filozof, kustos i jedan od vodećih mislilaca u području rodne i tjelesne politike. Bio je kustos javnih programa documente 14 (Kassel/Atena), kustos tajvanskog paviljona u Veneciji 2019. i voditelj istraživanja u Muzeju suvremene umjetnosti u Barceloni (MACBA). Njegove knjige Countersexual Manifesto (2000.); Testo Junkie (2008.); Pornotopia (2010.); An Apartment on Uranus (2019.), Can the Monster Speak? (2021.) i Dysphoria Mundi (2022.) ključna su mjesta za queer, trans i nebinarnu suvremenu umjetnost i aktivizam. Rođen je u Španjolskoj, a živi u Parizu.