Marko Jurčić je u hrvatskom kvir pokretu od prvog dana. Aut i ponosan peder bio je još kao đak u svojoj Prvoj riječkoj gimnaziji. Nije ni došao na studij u Zagreb, a već je bio u Iskoraku, i još važnije, dao svoj prvi hrabri aktivistički intervju za riječki Novi list.

U borbenim redovima svih prajdova bio je od 2003. do 2016. Najviše, i uvijek bez ikakve zadrške, kada je bilo najteže.

Kao primjerice one 2006. za Internacionalni prajd, kad su nas napadali da u Zagreb zovemo Srbe. I  one 2007. kad se gruvalo po nama i kad su kukavice zapalile molotovljeve koktele na Trgu bana Jelačića.

I one 2009. kada je nakon marša na Zrinjevac došao mokar, ali ne od znoja, nego od litara pljuvački koje je primio od svojih sugrađana i sugrađanki. Batina je isto dobio, i to ne malo, i svakog je tog sileđiju tužio i svakog je dao osuditi.

Tih je godina većina u LGBT zajednici bila protiv prajdova i povorki – jer da provociramo. Niti jednom nije popustio već je snagom argumenata i aktivističkim žarom, svojim čuvenim borbenim jezikom, branio naše neotuđivo pravo na javno okupljanje, na javno izražavanje i na javni politički rad.

I onda je 2011. Zagreb Pride od strane većine medija i same Vlade prozvan „najvećim, najvažnijim i najdugovječnijim prosvjedom za ljudska prava u Hrvatskoj!“

Došla je onda referendumska baba-roga. I onda je on stao pred nju i protiv nje. Referendum smo izgubili, to smo znali na dan kada je raspisan, ali smo ga izgubili časno i dostojanstveno jer je u naše ime pred cjelokupnu hrvatsku javnost stao Marko Jurčić i rekao im: e nećete!

Došlo je potom doba velikih sudskih bitaka. I svaku, ali baš svaku, koju je Marko Jurčić pokrenuo, je i dobio. Bilo je onih koji su mu sa strane šaputali da možda ipak ne, da je možda ipak u krivu, da ne treba nagliti, da treba polako i pristojno. Ali on je stajao uvijek iza svake svoje i prajdove riječi, iza svakog slova, iza svakog zareza.

To su danas najvažnije presude koje je hrvatski LGBT pokret izborio, bilo pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, bilo pred hrvatskim Ustavnim sudom: Pajić protiv Hrvatske, Sabalić protiv Hrvatske, Zahtila i Koletić protiv Hrvatske, i zadnja, ali najslađa: KVK protiv UZP, Karolina Vidović Krišto protiv Marka Jurčića.

Drug Jurčić bio je ispred LGBT i zajednice član Stručne radne skupine za izradu Zakona o životnom partnerstvu. Pola je zakona njegovog truda djelo. I to onih članaka i stavaka oko kojih je bilo i najviše otpora.

Prava iz Zakona o životnom partnerstvu danas uživaju i koriste tisuće LGBT ljudi.

U njihovo ime i u ime Zagreb Pridea: dragi Marko, hvala ti.

Marko Jurčić: KVIR I LGBT OSOBA DESETLJEĆA!