Datum: 13.2.2023.
Vrijeme: 12 – 14 h
Lokacija: Kuća ljudskih prava

Pozivamo vas na okrugli stol i raspravu uz predstavljanje Izvještaja o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj 2018. – 2022. 

Riječ je o trećem izdanju periodičkog izvještaja koji izrađuje Zagreb Pride prateći zakonodavne, pravosudne, političke, društvene, medijske i kulturne okolnosti koje se tiču života, a napose temeljnih ljudskih prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. Ovo je izdanje naslovljeno Dva koraka naprijed, jedan natrag – LGBTIQ prava u Hrvatskoj između stagnacije i sudskih pobjeda.

Izvještaj je rađen na temelju dostupnih recentnih istraživanja, praćenja sudske prakse, medijskog izvještavanja i pružanja pravnog savjetovanja kao kontinuiranih aktivnosti Zagreb Pridea te preporuka i mišljenja stručnjaka_inja s kojima surađujemo. Namijenjen je prije svega LGBTIQ osobama i organizacijama koje zagovaraju prava LGBTIQ osoba, kao i donositeljima_cama odluka u Hrvatskom saboru, izvršnoj i sudbenoj vlasti, političkim strankama, sindikatima, obrazovnim i znanstvenim institucijama, pružateljima_icama javnih usluga, istraživačima_cama, medijima, kao i međunarodnim tijelima i organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Predstavljanje i okrugli stol održat će se u ponedjeljak, 13. veljače 2023. od 12 do 14h, u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112C.

Na okruglom stolu će govoriti:

Franko Dota, Zagreb Pride;

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova;

Ivana Kekin, saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka i članica Odbora za ravnopravnost spolova;

Natalija Labavić, odvjetnica;

Leonardo Mikac, udruga ZA PRAVO LGBTIQA+ OSOBA;

Petar Dukić, Queer Sport Split i LGBT centar Split.

Na okruglom bit će moguće dobiti publikaciju i u tiskanom obliku.

Publikacija je objavljena u sklopu dvogodišnjeg projekta „Dosta je brutalne stvarnosti: zaštitimo prava LGBTIQ osoba“. Projekt je podržan sredstvima Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost udruge Zagreb Pride i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.