Pobjedu Švicarske i Nema jučer na Pjesmi Eurovizije zamjetan broj hrvatskih građana i građanki koristi kao priliku da na društvenim mrežama bez ikakve zadrške i besramno šire govor mržnje protiv nebinarnih, trans i rodno nenormativnih osoba.

Već od noćas svjedočimo provali komentara u kojima se dovodi u pitanje pravo na postojanje i dostojanstvo nebinarnih i trans osoba. Istodobno se nerijetko i poziva na ulično nasilje te kao uzor zazivaju zločinački fašistički i nacistički režimi.

Zagreb Pride ovim putem poziva sve medije da temi rodne nebinarnosti pristupaju etički, odgovorno, informirano i bez senzacionalizma.
Digitalne medije i medije koji svoje sadržaje objavljuju i na društvenim mrežama pozivamo da sukladno čl. 14. i čl. 94. st. Zakona o elektroničkim medijima da uklanjaju i nadležnim institucijama prijavljuju sve komentare koji koriste protuzakonit govor mržnje i pozivaju na fizičko i institucionalno nasilje protiv nebinarnih i trans osoba.
„Pružatelji elektroničkih publikacija dužni su: (…) poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju.“ Čl. 94., st. 2. Zakona o elektroničkim medijima (NN 111/2021).

Za Zagreb Pride
Franko Dota