„Dajte nam naša četiri zida!“

Mi – trans, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke – i ove godine ponosno koračamo ulicama Zagreba, gradimo društvo slobode i solidarnosti, slavimo naše postojanje i našu vidljivost. Našim zastavama simbolički zauzimamo ulice i trgove našega grada te stvaramo prostore slobode, prostore bez mržnje i nasilja – prostore kakve zaslužujemo ne samo na dan Prajda, nego svih 365 dana u godini.

Prije točno dvadeset godina, prvom hrvatskom Povorkom ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i obitelji iskoračili_e smo iz naša četiri zida i, iako izloženi_e nasilju, mržnji i prijetnjama, postali_e smo vidljivi_e u društvu i počeli_e se boriti za našu slobodu. Zadnja dva desetljeća pružamo otpor fašizmu, netoleranciji, nasilju i klerikalnom ekstremizmu, zagovaramo pravedne zakone, borimo se za sve obitelji i gradimo samosvjesnu, odgovornu i ponosnu LGBTIQ+ zajednicu.

No i dalje smo zajednica bez svojeg prostora u glavnom gradu: kulturnog i društvenog LGBTIQ+ centra koji bi Zagreb upisao na kartu gradova koji prepoznaju i njeguju potrebe svoje kvir zajednice.

Zahtijevamo od Grada da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra.

Takav prostor bio bi sigurno mjesto okupljanja naše zajednice, ali i mjesto izražavanja naših težnji, identiteta, kvir kulturnih praksi i umjetničkih izričaja, znanstvenog i istraživačkog rada. Bilo bi to uključivo mjesto druženja, razmjene znanja, ideja i mišljenja; utočište u kojem bismo uvijek bili_e dobrodošli_e, prihvaćeni_e i podržani_e. Jer mi možemo i moramo biti jednakovrijedan dio našeg grada.

Sad je vrijeme da počnemo graditi naš prostor: LGBTIQ+ centar u kojem ćemo se osjećati sigurno, slobodno, kreativno i veselo svaki dan u godini, naša četiri zida. I to su jedina četiri zida na koja pristajemo!

Članovi_ice Organizacijskog odbora 21. Povorke ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i obitelji: Krešimir Uroić, Barbara Prkačin, Ivan Šestan, Dora Stojanović, Nikola Anić, Martina Kos, Fran Klarić, Vanja Vukelić, Barbara Gregov, Vir Lev, Ela Lugarić, Franko Dota, Izabela Barišić, Karlo Vedak, Dora Kurobasa, Josip Knežević, Ana Gvozdić, Melita Kovačević, Mario Družanović, Luka Prlić, Nina Delić, Johannes Nüßer, Donata Lucia Tolić, Petra Bašić, Valentina Bokan, Nora Rušiti, Leonardo Mikac, Lana Varat.

* Autor vizuala: Marin Berović