„Zajedno za trans prava!“

Mi – trans žene, trans muškarci i sve rodno raznolike osobe; interspolne, kvir, arodne, aseksualne, panseksualne, biseksualne osobe; gejevi i lezbijke – zauzimamo ulice i trgove našega grada kako bismo obranili_e društvo slobode, empatije i jednakosti.

Svjedočimo jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja usmjerenom prema trans osobama. Na meti smo raznih političkih aktera_ica koji_e svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. U kapitalističkom društvu raznim su samoproglašenim stručnjacima_kinjama i transfobima_kinjama – u potrazi za lakim klikovima – usta puna naših života. Kad im ponestane reklama,  senzacionalistički nas mediji koriste za podizanje čitanosti. A posebno je otužno što i radikalne feministkinje svoj pokret grade na transfobnoj retorici. Znamo da je transfobija kojoj sada svjedočimo šablonski oblik ugnjetavanja kojemu smo svjedočili_e i ranije u dobro nam poznatoj  formi homofobije ili mizoginije. Dužnost nam je stoga prepoznati sve načine na koje se fašizam manifestira i uvijek mu pružati otpor.  Kao LGBTIQ zajednica poručujemo da smo ujedinjeni u obrani trans prava!

Fašizam neće zavladati!! Ne preko naših leđa!!

Politika, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima se pokušava degradirati naše identitete i dokinuti nam temeljna ljudska prava. Prijedlozi zakonskih smanjenja naših izborenih prava i ograničenja dostupnosti javnog zdravstva samo su neki od poteza kojima nam se poručuje da nismo jednaki_e u društvu i da naši životi ne vrijede.

Mi smo tu da se borimo za sebe i za one čiji se glas ne čuje, kojima je mogućnost slobode i života oduzeta upravo postupcima anti-rodnog pokreta. Trans osobe često su izložene nasilju i zlostavljanju, uskraćeno im je osnovno pravo na osobni identitet, na slobodu kretanja u javnom prostoru, na tjelesnu autonomiju, i pravo na privatni i obiteljski život.

Zato govorimo jasno i glasno što nam treba i za što se borimo.

Pravo na samoodređenje roda: borimo se da trans osobe, kao i svi ljudi, imaju pravo identificirati se i izražavati svoj rod na način koji je autentičan za njih, bez straha, srama i stigmatizacije.

Sigurnost i zaštita: trans osobe trebaju društveno prihvaćanje, educirane institucije i medije, sveobuhvatne zakonske zaštite kao i inkluzivne politike i prakse. To uključuje pravo na jednake mogućnosti u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim područjima života.

Obiteljski život: trans osobe moraju imati pravo na obiteljski život i roditeljstvo, i njihove obitelji trebaju biti prepoznate, jednakovrijedne i zaštićene kao i sve obitelji, uz podršku institucija i zakona koji će takve obiteljske zajednice poštovati.

Pristup zdravstvenoj skrbi: trans osobe moraju imati omogućeno pružanje zdravstvenih usluga na teret obveznog zdravstvenog osiguranja jer pitanje prilagodbe spola rodnom identitetu nije i ne može biti tretirano kao estetsko pitanje.

Javni i sigurni prostori: trans osobe moraju se u javnom prostoru moći slobodno kretati bez straha od odbacivanja, nasilja ili diskriminacije, a dok god to nije u potpunosti postignuto, nužni su sigurni prostori i resursi koje pružaju lokalne, regionalne i nacionalne institucije.

Trans zajednica je snažna, hrabra i ustrajna! Nadahnuće crpimo iz antifašističke, feminističke i kvir borbe za društvo pravde i solidarnosti. Ovdje smo za nas i sve one koji nemaju mogućnosti javno se kretati dok god se društvo i sustav petljaju u naše rodove. Naši životi su vrijedni i dragocjeni, zato u ime slobode svih nas prosvjedujemo i poručujemo: Zajedno za trans prava!

kolekTIRV, Zagreb Pride, Dugine obitelji, K-zona, House of Flamingo, Trans Mreža Balkan, Ponosni Zagreb, Zbeletron

* Autor vizuala: Josip Knežević