Samo u lipnju prijavljena dva teška fizička homofobna napada

U lipnju su u Rijeci zabilježena dva teška fizička napada na gej mladiće na različitim mjestima u gradu. Oba zločina iz mržnje motivirana su rastućom homofobijom u Rijeci, ali i cijeloj zemlji. I Rijeka postaje sve nesigurniji grad za život LGBTIQ osoba.

O napadu u subotu navečer 26. lipnja na dva momka, koji su se opušteno zabavljali na „Kontu“, mediji su već izvijestili. Njih dvojica napadnuti su, uz pogrdne homofobne povike, jer ih je skupina nasilnika prepoznala kao gejeve. Zagrljaj dvojice mladića u javnosti bio je dovoljan da se na njih fizički nasrne. Prvi je zadobio teže tjelesne ozljede, uključujući i  rupture ligamenta koljena, a drugi udarac u glavu pri čemu su mu slomljene naočale. Zagreb Pride je u kontaktu sa žrtvom, pružali smo mu pravnu pomoć, naš suradnički odvjetnički ured pratit će tijek istrage.

Drugi homofobni napad dogodio se također u lipnju, inače mjesecu LGBTIQ ponosa za našu zajednicu. I za taj zločin odgovorna je grupa muškaraca koja je napala gej mladića, i to iz zasjede. U noćnim satima s 21. na 22. lipnja kod Vatrogasnog doma na Pećinama grupa je zaskočila i fizički napala 23-godišnjaka. Gej mladić je nakon prvih udaraca oboren na tlo te su ga potom, njih najmanje trojica, nastavili cipelariti, da bi onda kukavički pobjegli i izgubili se u mraku. Taj isti gej mladić je ranije toga dana, u poslijepodnevnim satima, na autobusnoj stanici na Donjoj Vežici zbog svog rodnog izražavanja prepoznat kao pripadnik LGBTIQ zajednice. Grupa njemu nepoznatih muškaraca ga je izvrijeđala pogrdnim i ponižavajućim povicima.

Oba su napada prijavljena i od riječke policije očekujemo da provede temeljitu istragu jer je riječ o ozbiljnim i teškim kaznenim djelima. Koliko nam je poznato, do sada nitko nije priveden. Očekujemo od riječke policije da pronađe počinitelje i protiv njih podnese  kaznenu prijavu u vezi zločinom iz mržnje na temelju spolne orijentacije (KZ, čl. 87. st. 21.). Od svih u kaznenom postupku očekujemo da se prema žrtvama i svjedocima kaznenih postupaka odnose s poštovanjem i osjetljivošću, u skladu s Direktivom 2012/29 Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela kao i Protokolom Vlade RH o postupanju u vezi sa zločinom iz mržnje (NN 43/2021 ).

Prema posrednim informacijama iz riječke LGBTIQ zajednice, koje su došle do nas, postoje naznake da je zabilježen i treći, ali neprijavljeni napad, također protiv mlađeg gej Riječanina.

Pozivamo Riječane i Riječanke koji eventualno imaju kakvih saznanja o tome tko su počinitelji ovih zločina da se jave Zagreb Prideu ili izravno riječkoj policiji. Pozivamo pripadnike riječke LGBTIQ zajednice da se jave Zagreb Prideu dožive li ikada homofobno ili transfobno uznemiravanje, prijetnje, uvrede ili nasilje. Mi im možemo pružati pravnu pomoć i zajedno stati u obranu našeg dostojanstva i naših prava.

Rijeka ne smije biti grad koji će šutke prijeći preko homofobnog divljanja na svojim ulicama. Rijeka ne smije postati grad u kojem će se LGBTIQ zajednica osjećati napušteno u trenucima bolne izloženosti. I konačno, Rijeka mora ostati prostor slobode za LGBTIQ zajednicu i učiniti sve u svojoj moći da se ovakvi svirepi zločini kazne i više nikada ne ponove!

Protiv brutalne stvarnosti trebamo se boriti zajedno. Upravo zato i provodimo veliki dvogodišnji projekt kojemu je glavni cilj suzbijanje i borba protiv nasilja i diskriminacije nad LGBTIQ osobama u Hrvatskoj. Projekt je podržan sredstvima Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u okviru EGP-a i Norveških financijskih mehanizama 2014. – 2021.