Svečano obilježavanje Desete obljetnice Zakona o životnom partnerstvu

Govor Franka Dote u ime udruge Zagreb Pride

Park Ribnjak, 1. lipnja 2024.

Dana 15. srpnja 2014. godine, Hrvatski sabor donio je Zakon o životnom partnerstvu.

Za 45 dana navršit će se deset godina otkada je naša zajednička borba za taj veliki korak prema punoj bračnoj jednakosti okrunjena jednim od najvažnijih zakona koji je parlament naše Republike ikada donio.

Da je tomu uistinu tako svjedoči i pljesak koji se tada prolomio sa saborske galerije. Nekoliko dana kasnije, Zagreb Pride priredio je naš prvi pir. Gala svečanost kojom smo zakon i proslavili. Pravi raritet u dugoj povijesti hrvatskog naroda – da narod slavi akt svoga Sabora.

U Sabornici je za konačni Prijedlog zakona glasalo osamdeset i devet zastupnika i zastupnica. Bilo je i njih šesnaestero koji su svoj glas protiv ubilježili u zapisnik. I to im priznajemo jer su imali muda biti aut. Ostalih četrdeset i devet, uglavnom HDZ-ovaca, kukavički su iz Sabornice pobjegli u svoje ormariće. Jer su znali da im je u kronikama nacionalne povijesti bolje da im se ime i prezime ne pamti.

U Hrvatskoj su toga dan brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo prepoznati kao zajednice obiteljskog života.

U priopćenju objavljenom odmah po usvajanju Zakona Zagreb Pride je poručio:

„Zakon o životnom partnerstvu velik je korak naprijed za ljudska prava u Republici Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji“.

Ali Zakon o životnom partnerstvu nije samo to.

Vlada je u svom obrazloženju Zakona istakla sve bitno.  Podsjetimo se.

„Ovim Zakonom se istospolne zajednice dovodi u jednak društveni položaj u odnosu na heteroseksualne životne zajednice, čime zakonodavna vlast ispunjava svoju ustavnu obvezu dužnog poštovanja prema svim građanima, bez obzira na njihove međusobne razlike.“

Izrekla je tada Vlada ove mudre riječi koje joj je taj jedan i jedini sročio i napisao.

„Ustavno načelo jednakog poštovanja od strane tijela državne vlasti, odražava se u činjenici da ovaj Zakon uključuje cijeli niz odredbi koje reguliraju konkretna životna pitanja. Na taj način država jasno pokazuje da jednako poštuje interese svih svojih građana bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Te odredbe odnose se i na jednak pristup životnih partnera i partnerica nizu radnih, socijalnih i mirovinskih prava. (…) Zakon odražava i obvezu jednakog poštovanja prema svim građanima, kako u pravima tako i na razini simbolike, kao što su i način i postupak sklapanja životnog partnerstva, koji se izvodi na svečan i dostojanstven način.“

 

 

Simboli su bitni, ali prava su još bitnija. Jer Zakon o životnom partnerstvu jest zakon predivna naziva koji štiti naše obitelji od samovolje, ali nam jamči i socijalna i ekonomska prava.

Sukladno čl. 62. Ustava naše dugine obitelji pod osobitom zaštitom države. I to nije prazna fraza u temeljnom pravnom i političkom dokumentu ove zemlje.

Naime, u svom Rješenju iz prosinca prošle godine, uvaženi su ustavni suci i sutkinje, po tko zna koji put ponovili, svoju slavnu – iako nekima zloglasnu – mantru: „Zaštita spolne i rodne raznolikosti, kao i prava svih osoba, neovisno o spolu i spolnom opredjeljenju, na poštovanje i pravnu zaštitu osobna i obiteljskog života i dostojanstva, je trajna vrijednost hrvatske ustavne države“.

Danas na ovoj prajdovoj pozornici zato  svečano i dostojanstveno obilježavamo desetu obljetnicu životnog partnerstva kao trajne zaštićene vrijednosti Republike Hrvatske.

Da bi to bilo moguće zaslužni su mnogi naši ljudi. Teško ih je nabrojati. Od prajdizana koji su koračali u Prvoj povorci ponosa 2002. godine, do desetina aktivistkinja i aktivista, novinarki i novinara, pravnika, odvjetnica, znanstvenica, i naravno političarki i političara bez kojih i ne bi moglo biti ni nacrta zakona, ni prijedloga zakona, ni zakona.

Zagreb Pride je u pripremi i izradi Zakona o životnom partnerstvu sudjelovao od prvog dana, otkada je postavljena Radna skupina za njegovo oblikovanje, do onog pljeska sa saborske galerije 15. srpnja 2014.

Danas, nakon deset godina, stiglo je vrijeme da osobe koje su bile ključne kod donošenja Zakona budu, još jednom, prepoznate, za trajnu slavu i čast.

Zagreb Pride će u srpnju uručiti četiri svečane povelje s naslovom: Prajdov životni partner desetljeća i prajdova životna partnerica desetljeća.

Danas ih proglašavamo.

Nositelji svečane povelje, najzaslužniji što je do danas pet stotina parova, tisuću ljudi, sklopilo partnerstvo, i još najmanje desetak tisuća živi u neformalnom životnom partnerstvu su:

Maja Sporiš

zamjenica ministrice socijalne politike i mladih u Vladi Republike Hrvatske

PRAJDOVA ŽIVOTNA PARTNERICA DESTELJEĆA

Jagoda Botički

pomoćnica ministra uprave i predsjedavajuća Stručne radne skupine za izradu Nacrta Zakona o životnom partnerstvu

PRAJDOVA ŽIVOTNA PARTNERICA DESTELJEĆA

Arsen Bauk

Ministar uprave u Vladi Republike Hrvatske, čije je ministarstvo, izradilo Zakon o životnom partnerstvu te član Vlade koji je zakon predložio i više puta obrazlagao u Hrvatskom saboru

PRAJDOV ŽIVOTNI PARTNER DESETLJEĆA

Zoran Milanović

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske koja je u prosincu 2023. u Hrvatski sabor na raspravu i usvajanje uputila Zakon o životnom partnerstvu.

PRAJDOV ŽIVOTNI PARTNER DESETLJEĆA

Na kraju, ipak, onaj najvažniji i najzaslužniji, a naš, Prajdov, iz naše zajednice. Bez njega teško da bi zakona uopće i bilo, teško da bi bio najbolji u zadanim tadašnjim političkim i društvenim okolnostima.

Posebno mi je zadovoljstvo što je baš meni, na ovoj svečanoj pozornici, na ovaj posebni dan, pripala čast da proglasim Marka Jurčića:

KVIR I LGBT OSOBOM DESETLJEĆA!