Na plaži u okolici Splita prošlog je tjedna teško fizički napadnut gej muškarac. Informaciju je objavio Split Pride koji je momku, inače i volonteru te organizacije, odmah pružio podršku i pomoć. Mladić je brutalno pretučen od strane dvojice homofoba samo zato što je gej. Nakon što su mu nanijeli teže tjelesne ozljede podmuklo su ga dalje ponižavali i okrutno vrijeđali. Kada su shvatili da zove policiju, kukavički su pobjegli.

Od policije očekujemo da pronađe počinitelje i protiv njih podnese  kaznenu prijavu u vezi zločinom iz mržnje na temelju spolne orijentacije (KZ, čl. 87. st. 21.).

Ovo još jedan u nizu težih fizičkih napada na pripadnike_ice LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj. Od početka ove godine bilježimo drastičan porast zločina iz mržnje prema našoj zajednici u svim gradovima. U Zagrebu se ponavljaju zasjede na mjestima okupljanja gej muškaraca, na ulicama Rijeke u lipnju su pretučena dva mladića, trans osobe se maltretira po tramvajima, nakon ovogodišnje zagrebačke Povorke ponosa došlo je prvi puta u deset godina do provale homofobnog nasilja na sudinike_ice prajda.

Pozivamo sve iz naše zajednice koji_e su doživele_i neki oblik nasilja i/ili diskriminacije da nam se jave. Zagreb Pride pruža stalnu pravnu i psihosocijalnu podršku žrtvama nasilja i diskriminacije.