Pozivamo novinare_ke na trening i radionicu o pregledu stanja LGBTIQ prava u Hrvatskoj, modelima izvještavanja o LGBTIQ temama i dobrim medijskim praksama.

Radionica će se održati u Zagrebu, 17. prosinca 2021., u prostoru udruge Zagreb Pride (na adresi Andrije Žaje 43a), od 10 do 13h sati.

Adresa udruge je Andrije Žaje 43a. Po svršetku radionice predviđen je zajednički ručak.

Edukaciju organiziraju i zajednički provode Zagreb Pride i Queer Sport Split (dio LGBT centra Split), a vodit će ju Marko Jurčić, višegodišnji LGBTIQ aktivist s iskustvom rada s medijima i u medijima i Suzana Kunac, feministička aktivistica i stručnjakinja za medije.

Cilj radionice je upoznati novinare_ke o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj danas, o načinima izvještavanja tema koje se tiču potreba i prava LGBTIQ zajednice i dobrim praksama.  Dugoročni cilj je povećati broj novnara_ki koji_e su specijalizirani_e za praćenje i izvještavanje o temama koje se tiču društvenih i pravnih aspekata vezanih uz rodni identitet, rodno izražavanje i spolnu orijentaciju. Vjerujemo da bismo tako smanjili_e i dalje prisutne stereotipne medijske reprezentacije LGBTIQ osoba u Hrvatskoj koji nas dodatno viktimiziraju. Teme koje ćemo obrađivati jesu: diskriminacija, zločin iz mržnje, govor mržnje, rodni identitet i njegovo zakonsko priznanje. Radionice i primjeri su utemeljeni na hrvatskoj i europskoj praksa i stvarnim životima LGBTIQ ljudi.

Za prijavu na radionicu potrebno je ispuniti kratki obrazac na linku.