Trojica homofoba napala su skupinu gej mladića u centru Zagreba, u noći sa srijede na četvrtak. Fizički napad popraćen homofobnim vrijeđanjem zbio se u klubu koji je godinama poznat i kao mjesto okupljanja zagrebačke LGBTIQ zajednice i koji od nje ostvaruje profit – klubu Funk u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

Nakon završetka njihovog performansa u Galeriji Močvara, na Savskom nasipu, skupina od pet inozemnih umjetnica i umjetnika iz Njemačke, Izraela i Srbije, zajedno sa svojim domaćinima iz Zagreba, uputila se u noćni izlazak u centar grada. Izašli su u klub Funk zbog njegove prepoznatljivosti u našoj zajednici.

Ubrzo po dolasku u klub pristupilo im je troje muških osoba vrijeđajući ih i uz pogrde tražeći da odu iz kluba samo zato što su gej, što su ovi odbili i nastavili se zabavljati. No, uznemiravanje i ponižavanje se nastavilo, te su trojica homofoba krenuli vrijeđati gej mladiće komentarima da „ne žele gledati pedersko plesanje“, „da Zagreb nije takav grad i da u Zagrebu gej nije ok“ i da oni neće dopustiti „da im itko pleše iza leđa“. Svjesni svog dostojanstva i prava na slobodno kretanje i izražavanje, zajamčeno zakonima i Ustavom, gej mladići ne samo da se nisu pokorili homofobnim pogrdama, već su ponosno i slobodno nastavili plesati. Verbalne prijetnje i uvrede prerasle su tada u fizičko nasilje te su, i dalje unoseći im se u lica i prijeteći, homofobni divljaci udarili šakom u lice trojicu gej mladića. Napadnuti su se obratili odgovornoj osobi u klubu, ali nije bilo nikakve reakcije.Nasilje i uvrede nisu niti u jednom trenutku poljuljale osjećaj ponosa i dostojanstva pripadnika LGBTIQ zajednice koji nisu dopustili da im skupina divljaka i nasilnika pokvari večer te su u klubu ostali do zatvaranja.

Podsjećamo da su razni oblici nasilja, uznemiravanja i fizičkih napada nažalost prečesta pojava u Zagrebu i Hrvatskoj općenito. Broj zločina iz mržnje protiv LGBTIQ osoba u stalnom je porastu. Uznemiravanje, vrijeđanje i nasilje sve je učestalije, posebice u noćnim klubovima i drugim mjestima okupljanja LGBTIQ zajednice. Najčešće žrtve ovakvih oblika nasilja su mladi. Ali oni ne pristaju živjeti u ormaru i nakon dva desetljeća naše borbe za slobodu i dostojanstvo neće više nikada pognuti glavu i povući se pred nasilnicima i zlostavljačima.

Homofobima možemo jedino poručiti da smo mi posvuda, u svakom kutku ovoga grada, u svakom klubu. U našem gradu mi i naši prijatelji i prijateljice iz drugih zemalja ponašat ćemo se slobodno i ponosno. Imamo pravo držati se za ruke u javnosti, ljubiti se u klubovima, šetati zagrljeni Zrinjevcem, zabavljati se i plesati onako kako mi želimo. I nećemo nikamo otići samo da bi nasilnoj homofobnoj manjini bilo ugodnije. Nikakve nas prijetnje neće natjerati da javne prostore prepuštamo homofobima.

Od vlasnika i poslovođa prostora za zabavu i druženje u Zagrebu, a i diljem Hrvatske, tražimo da počnu ozbiljno shvaćati potrebu da kafiće i klubove kojima upravljaju učine sigurnima za sve svoje posjetitelje i posjetiteljice. Ovakvo homofobno nasilje može se spriječiti jednostavnom i nedvosmislenom porukom da homofobima nije mjesto ni u Funku, ni u Mastersu, niti igdje drugdje u Hrvatskoj. Osudom nasilne homofobne manjine nećete izgubiti ništa, možete samo dobiti. Klubovi i drugi komercijalni prostori u Zagrebu moraju postati otvoreni za LGBTIQ zajednicu i u njima se mora prestati tolerirati homofobnu kulturu nasilja.

Pozivamo sve LGBTIQ osobe koje su doživjele ponižavanje, uznemiravanje, verbalne prijetnje i fizičko nasilje da se jave Zagreb Prideu. Već više od deset godina pružamo pravnu pomoć i savjetovanje, a po potrebi i zastupanje.