U subotu, 4. lipnja, po dvadeset i prvi put ponosno izlazimo na ulice Zagreba i dižemo glas protiv nepravde, nasilja i mržnje, ujedinjeni_e u borbi za svoja prava i vidljivost.

Dvadeset i prva Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea ove se godine održava uz ironično geslo „Dajte nam naša četiri zida!“. Od Grada tražimo da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra.

Naime, i dalje smo zajednica bez svojeg prostora u glavnom gradu: kulturnog i društvenog LGBTIQ+ centra koji bi Zagreb upisao na kartu gradova koji prepoznaju i njeguju potrebe svoje kvir zajednice.

Takav prostor bio bi sigurno mjesto okupljanja naše zajednice, ali i mjesto izražavanja naših težnji, identiteta, kvir kulturnih praksi i umjetničkih izričaja, znanstvenog i istraživačkog rada. Bilo bi to uključivo mjesto druženja, razmjene znanja, ideja i mišljenja; utočište u kojem bismo uvijek bili dobrodošli, prihvaćene i podržane. Jer mi možemo i moramo biti jednakovrijedan dio našeg grada. I to su jedina četiri zida na koja pristajemo!

Cijeli Proglas 21. Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji dostupan je ovdje.

Povorka ponosa započet će okupljanjem u 15:30h na Rooseveltovom trgu (ispred Mimare) te u 16:30h krenuti gradskim ulicama i trgovima. Povorka će proći Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom sve do Ribnjaka, Parka ponosa. U Parku ponosa na Ribnjaku održat će se aktivistički prosvjedni skup, s početkom u 18:00h. Nakon obraćanja predstavnika_ica Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugih prigodnih govora, slijedi druženje i zabavni program.

Nastupaju:

tam

Tamara Popović – tam je beogradska kantautorica u usponu čija se glazba najčešće opisuje kao alternativni pop upotpunjen R&B i trap elementima. U svojim tekstovima tam vrlo otvoreno progovara o osjećajima, odnosima i ljubavi. Surađivala je nizom glazbenika i glazbenica iz regije, a dosad je objavila i više uspješnih singlova kao što su „aj, ćao“ ili „Žad“ te EP „refleksija“ s kojega su se dosad istaknule pjesme „usne uz rebra (na na na)“ i „ne pričaj o nama“.

House of Flamingo: Fanny Pack

Fanny Pack je primarno klupsko-izvedbeni program koji se u Zagrebu održava nakon Povorke ponosa i stvara siguran prostor LGBTIQ osobama za proslavu jednog od najvažnijih političkih protesta dana unutar godine, kroz bogat sadržaj umjetničkih izvedbi i kvalitetnog zvuka. Time se odaje počast činjenici da je upravo iz jednog noćnog kluba, njujorškog Stonewall Inna, potekao moderni pokret za ravnopravnost osoba svih rodnih i spolnih obilježja i identiteta. Izvedba se drugu godinu za redom održava u javnom prostoru i otvorena je za sve posjetitelje. Publiku očekuje nesvakidašnje scensko iskustvo izvedbene prakse draga kroz samostalne i grupne točke članica kolektiva Colinde Evangeliste, Entity i Roxanne; pojačane do sad najvećim plesnim timom u vlastitoj produkciji koji čine Mateja Miković, Marko Marić, Ana Erić, Nina Štura, Helena Ostojić, Ante Gluščević i Daniela Vasiljević.

Djice:

Željka Ru.
Puter Štangica

Nastupi će se odvijati prema sljedećem rasporedu:

• 15:30h – POČETAK OKUPLJANJA
• 16:30h – POLAZAK POVORKE
• 17:30h – DOLAZAK POVORKE NA RIBNJAK
• 18:00 – 18:15h – OBRAĆANJE PREDSTAVNICA_KA OOPP-A I DRUGI PRIGODNI GOVORI
• 18:15 – 19:00h – TAM
• 19:00 – 20:00h – HOUSE OF FLAMINGO
• 20:00 – 21:45h – ŽELJKA RU.
• 21:45 – 23:30h – PUTER ŠTANGICA

Vidimo se u subotu u 15.30h ispred Mimare!

21. Povorku ponosa financijski i drugim donacijama podržali su:

Građanke i građani Zagreba i Hrvatske te kvir dijaspora, Astraea – lezbijska zaklada za pravdu, Zaklada otvoreno društvo, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Europska komisija, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, Veleposlanstvo Kraljevine Belgije, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške, Veleposlanstvo Kanade, Erste Banka, IKEA, LELO.